Кючюк: 100 млн. лв. губи транспортния бранш на година от неприемането на България в Шенген

  • 22 септември 2023 21:22

  • 1285
  • 9
Кючюк: 100 млн. лв. губи транспортния бранш на година от неприемането на България в Шенген
© Фейсбук

България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Това заявиха евродепутатът Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е и румънският му колега Влад Ботош по време на конференцията "Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния", организирана в Русе, предава БТА.

"Това е поредна инициатива, определяна като изключително важна, защото темата Шенген, освен национален и европейски характер, има и регионален - особено за градове като Гюргево и Русе", каза Кючюк, който е организатор на форума.

По думите му е важно да бъде потвърдена позицията, че е крайно наложително двете съседни държави да бъдат част от Шенгенското пространство.

Австрия не е променила позицията си за членството на България в Шенген

"Много пъти е имало опит България и Румъния да бъдат разделени. В крайна сметка двете държави влязоха заедно в Европейския съюз. Смятам, че разделянето не би било от полза за нито една от страните. Отделно, ние се намираме в географската периферия на Европейския съюз. Абсолютно наложително е да бъдат предприети действия, които да направят така, че двете страни да влязат заедно в Шенген. Това ще има огромна помощ за бизнеса, за гражданите. Имаше подобна дискусия, когато трябваше да се реши какъв да бъде подходът спрямо Канада. Видя се, че отново общият подход на двете държави - с единомислие, с единодействие, както на дипломациите, така и на политическите ръководства, направиха така, че днес Румъния и България да са част от общия пакет и гражданите на двете страни пътуват свободно, безвизово, до Канада", каза Кючюк.

По думите му България трябва да приеме законодателство, което безспорно ще даде увереност на страна като Нидерландия, че процесите, които са тръгнали у нас - борбата срещу корупцията и срещу организираната престъпност, ще бъде последователна политика на нашето правителство.

"От друга страна ние трябва да намерим най-правилния начин да привлечем Австрия към нас. Десет години в тази страна се говореше, че стените пазят и че единственият начин да бъдат запазени австрийските интереси, австрийските граждани и бизнесът, е чрез изграждане на стени. Смятам, че точно обратното трябва да се говори - че мостовете изграждат доверие, добросъседство, приятелство, че мостовете подпомагат бизнеса и хората да се разбират по-добре и да работят заедно", каза Кючюк, който е член на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

По думите му България се справя добре с мигрантската криза.

Кючюк съобщи, че според данни на "Гранична полиция" от януари до края на август тази година има 131 000 опита за нелегално пресичане на българската граница. "За същия период през 2022 година данните показват нещо съвсем различно, а именно 50 процента са били по-малко опитите за нелегално пресичане. Затова казвам, че ние се справяме добре с охраната на българската граница, която е европейска граница. Имаме своите проблеми, защото натискът е огромен, но агенциите, които са ангажирани в охраната на границата, имат също своята роля", каза Кючюк.

По думите му ние сме също толкова граждани на Европейския съюз, колкото и всички останали граждани на Съюза.

Според него идеята за т.нар. мини Шенген между България и Румъния няма да работи, защото той не решава нито един от проблемите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1285 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.09.23 | 12:55

9
ТУРСКИТЕ ФИРМИ ВЪН ОТ ЕС

2023.09.23 | 12:50

8
ТОЗИ НЕХРАНИМАИКОВЕЦ НЯКОГА ХВАЩАЛ ЛИ Е РАБОТА.
БЪЛГАРИЯ

2023.09.23 | 08:59

7
Направете още два моста само с два не става ......

2023.09.23 | 08:25

6
Кучета които нищо немогът само за шенген говорят

2023.09.23 | 06:25

5
AI SEKTIR BE AMSALAK

2023.09.23 | 02:35

4
Чудо голямо, и без това народа тия пари нема да ги види, а ще потънат в некой ДС агентски, олигарсхи или борчески джоб. Все тая.
Lissa

2023.09.23 | 01:36

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
????!!!

2023.09.22 | 21:58

2
Е,как няма да ГУБИ бе,"българино" Кючюк,след като "ДРУГАРИТЕ" Борисов и Пеевски СЕДЯТ в "парламента" и то на ПЪРВИЯТ РЕД ????!!! КАК????

2023.09.22 | 21:48

1
ДПС е най-гладно за шенген. Не разбрахте ли, че няма да ви пуснат с отворената граница към Турция. Да не мислите, че европа не знае за турските бок луци, които влизат контрабанда от обръчите.

Добави коментар

Водещи новини