Желязков: Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания

  • 22 септември 2023 21:19

  • 1044
  • 10
Желязков: Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания
© НС

Независимостта на България не е просто акт на признаване. Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания. Това каза председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети в словото си по време на тържествената заря проверка пред крепостта „Царевец“ по повод 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

В началото на церемонията председателят на парламента прие рапорта на командващия зарята. 

Днес отбелязваме 115 години от онзи знаменателен 22 септември, в който владетелят и правителството обявяват независимостта на България, отбеляза Желязков. По думите му, провъзгласяването на независимостта е победа, която не би била възможна, ако не беше самочувствие на изградената българска армия да защити това достижение. 

Росица Кирова: Нека помним, че България няма как да е независима, ако е разединена

„Независимостта е въпрос на уважение към самите себе си. Уважение, което изискваме и очакваме и от другите“, посочи Желязков. По думите му независимостта е право да се отстоява националната идентичност, целите, стремежите, но и задължение. Задължение, което и днес стои като завет – да ценим чуждата независимост, да се борим за това другите народи и държави да имат правото да бранят своята независимост, своя суверенитет и своята териториална цялост, каза той. 

„Преди повече от 30 години ние отхвърлихме тоталитарния гнет и още през 1990 г. в Седмото Велико народно събрание България заяви своето желание за членство в най-справедливия, най-успелия и най-цивилизования съюз – Европейския съюз. Поколения българи преминаха през всички трудности, за да може България да стане член на Европейския съюз и да заяви отново своите виждания за независимост, бидейки равнопоставен член на съюза сред страните от цивилизования свят. В този съюз ценностите са демокрация, свободна инициатива, върховенство на правото и справедливост. Тези ценности ние трябва да браним, бидейки равнопоставени, уважавайки себе си, уважавайки и останалите“, отбеляза Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети

Когато държавната нужда съвпадне с народното желание, ние като народ, като нация и като държава ще понасяме по-леко несгодите и ще се радваме повече на нашите национални победи, каза председателят на парламента. 

В този ден, когато се чувстваме горди от това, че сме успели да изковем своята независимост през всичките трудности, през всичките бранни полета, където са оставени костите на нашите герои, можем да си пожелаем само да пазим своята независимост и да бъдем достойни за заветите, които са ни оставени, отбеляза Желязков.

„Бог да пази България! Да живее свободна и независима България!“, завърши словото си председателят на парламента. 

„Независимостта не е само празник, той е общобългарски празник – доказателство за силата на българския дух“, каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов. Днешният празник е живото доказателство за величието на нашите предци, посочи той. По думите му денят носи две послания - суверенитет и национално обединение. „Нека днес пожелаем водачите да работят и да се борят за национални каузи с приемственост, традиция и обединение. Това са го направили нашите предци. Това са битките, от които има нужда нашата родина и ние като народ, а не ежедневните препирни, скандали, популизъм“, каза кметът. 

„Нека да съхраним свободния дух и достойнството, завещани от нашите предци. Нека учим децата си да бъдат горди българи. Нека да ги възпитаваме в дух на родолюбив и почит към българския език. Нека бъдем преди всичко хора, хора, които се подкрепяме. Доброто се отплаща многократно, нека се обединим около доброто“, призова още в словото си Даниел Панов. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1044 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
От 30ГСМЕ

2023.09.23 | 04:17

10
Окупирани от ФАЩ И ЕС КАКВА НЕЗАВИСИМОСТ???? ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ,ЧЕ НЕ ИДВАТ НАРЕДБИТЕ ОТ ЕС КЪМ НАС???
Lissa

2023.09.23 | 01:32

9
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.22 | 22:51

8
ПРОДАЖЕН АНТИБЪЛГАРСКИ БОКЛУК
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.22 | 22:18

3
ХИДРОЦЕФАЛЪТ Е ТЪП КАТО МАЙКАТА НА ТИКВИТЕ ЦЕЦКА.

2023.09.22 | 22:19

5
Да

Добави коментар

Водещи новини