Парите за артистите: Министър Кръстев ще поиска 250 млн. лв. повече за култура

  • 21 септември 2023 08:50

  • 768
  • 0
Парите за артистите: Министър Кръстев ще поиска 250 млн. лв. повече за култура
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Трябва да се радваме, че хората повярваха и се обединиха около една цел – Старинен град Несебър. Страхотно много можещи хора свършиха много работа. ЮНЕСКО щяха да ни зачеркнат, защото не сме си свършили работата. Причините за организационни, политически. Това заяви министърът на културата Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в в ефира на Нова телевизия.

„Несебър е старинен град, но е и жив град. Тези две неща трябва да ги съвместим. Трябва да свикнем, че има правила, които трябва да спазим”, допълни той.

„Ще искаме повече от бюджета за култура. Аз не съм политик, аз съм човек от тази сфера и до вчера бях на другия фронт. Държа да кажа, че България има добре изградена мрежа от културни институции из цялата страна”, коментира още той.

Той обясни, че системното недофинансиране и неразбиране на проблема в по-голямата си част е довело до това, че разпределението не е из цялата страна: „В целия свят актьорите работят допълнителна работа. Колкото до парите – получава се в средите така, че непрекъснато се говори за мизерното заплащане на хората, които правят култура. Те са убедени, че ако имат пари за дейност и осъществяване на своята работа, могат да си изкарат парите от тази работа.”

Мария Габриел: Имаме още много какво да дадем за бъдещето на европейската култура

„Сега правим новия бюджет и подготвяме проектите, ще искаме 250 млн. лв. повече. Все още не сме говорили с финансовия министър”, подчерта той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини