Радев: България и Република Корея имат потенциал за последващо разширяване на партньорството в индустрията и високите технологии

  • 21 септември 2023 08:44

  • 699
  • 1
Радев: България и Република Корея имат потенциал за последващо разширяване на партньорството в индустрията и високите технологии
©
Слушай новината Слушай новината

България и Република Корея имат отлични двустранни отношения, бързо развиващо се икономическо и инвестиционно сътрудничество, както и  потенциал за последващо разширяване на партньорството в индустрията и високите технологии. Това заяви президентът Румен Радев на среща с президента на Република Корея Юн Сук Йол, в рамките на посещението си в Ню Йорк за участие в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Като особено перспективни сфери на партньорството двамата президенти откроиха високите технологии, автомобилната индустрия, енергетиката и инфраструктурата. Корейските компании, инвестирали в България, високо оценяват сътрудничеството си с българския бизнес, посочи Юн Сук Йол. Румен Радев отбеляза бързото развитие на аутомотив сектора у нас, както и предприетите от страната ни действия за създаването на индустриална зона за производството на батерии, области в които Република Корея е лидер. Българският държавен глава подчерта и възможностите за разширяване на партньорството в създаването на автоматизирани системи, автомобилния софтуер, изкуствения интелект, включително използването на потенциала на първия по рода си в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който бе открит в България.

Президентът Радев изрази и интереса на страната ни за засилване на партньорството с Република Корея в областта на отбраната и отбранителните системи и технологии.

Румен Радев покани Юн Сук Йол да посети страната ни за последващо развитие на политическия диалог и на двустранното сътрудничество.

Последвайте канала на

Десислава Станева
699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.21 | 09:27

1
Само Ким Чен Ун!

Добави коментар

Водещи новини