Земеделците аплодираха акад. Денков, той се извини за думата "терористи" и обясни, че не е била насочена към тях

  • 20 септември 2023 17:47

  • 5542
  • 33
© Novini.bg

Правителството и протестиращите български земеделци подписаха меморандум, с който управляващите успяха да отговорят на исканията и притесненията им. Протестните действия спират, а земеделците се "прибират по родните си места и започват да се занимават с това, което правят най-добре: земеделието", заяви представител на Инициативния комитет на протеста. 

"Много важен и фундаментален документ между земеделската общност и правителството", подчерта още той.

Държавата отпуска допълнителни 63 млн. лева на земеделците

"Имаме подписано споразумение. Както се шегувахме в залата: след един фалстарт, важното е, че финиширахме успешно. При конструктивно проведени преговори, каквито имахме вчера и днес, няма победени, няма отстъпили, всички печелят. Около това се обединихме с хората, които участваха в срещата, че именно по този начин можем да продължим напред. Потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има проблеми, които има да се решат и ще решим заедно", заяви премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.  

Министърът на земеделието Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на благодари на всички, участвали в преговорите, за "изключително конструктивния диалог и градивните предложение, които са направили допълнително". "Всички ние работим за най-важните хора в нашата страна. Това са потребителите - българските граждани", добави той.

Край на протеста: земеделците тръгват към МС да подпишат меморандум с правителството

"Ясно е, че няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато. Но е важно да се стигне до консенсус, който удовлетворява всички. Надявам се да има резултати в дългосрочен план", посочи от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов и благодари на премиера и министрите на земеделието и финансите. 

МЗХГ започва да изготвя комплекс от мерки и политики в дългосрочен аспект, които да дадат добро бъдеще за българските производители, стана още ясно от брифинга. 

Меморандумът влиза в сила от днес, уточни премиерът. 

"Всичко, което включихме в него, съответства в голяма част на очакванията и исканията на протестиращите, както и съответства на 100% на задачите и приоритетите на нашето правителство. Всички отпуснати средства се полагат на земеделците. Търсихме как да ги получат по-рано и в пълен размер. Има ускоряване и по-добра организация на работата така, че те да могат да работят по-спокойно. Всичко подписано съответства на подписаното между Украйна и Европейската комисия. Всичко, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока", добави Денков. 

Министър-председателят се извини на всички хора, за това, че "без да иска ги е обидил, защото не е било насочено към тях". Думата била насочена към хората, които са отказали да откликнат на поканата му, за да се намери решение на техните проблеми, обясни той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5542 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
Кой нема перЕ

2023.09.20 | 22:35

33
КООООЙЙЙЙ,
Да живее

2023.09.20 | 22:34

32
България, Америка и НАТО, Вива ЕС, Вива ЛИБЕРТАСИМА .., Пуутинската мааассстиЯ КОСТЯ МИТРОФАНОВСКИЙ, ИЗЛЮПЕН ОТ ПУТИНОВИЯ АААНААААЛ ШИЗОФРЕНИЯ ОТ КРЕМЪЛ
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.09.20 | 22:29

30
ТОШКО КЪСОТО ПИШЛЕ ..ОТ ИТН ...., ПАК С ШОВИНИСТИЧЕСКИ МРРЪСОТИИ ГОВОРИ ВЧЕРА ЗА ТАГАРЕВ, ЧЕ ЩЯЛ ДА ЦЕЛУВА ДРОНА И ДА ЛЯГА ПОД НЕГО ..И ДА СЕ СНИМА ...,АКО ДРОНА БИЛ РУСКИ, АМА ДРОНА БИЛ УКРАИНСКИ ......., ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ОМРАЗАТА НА ТОШКО ИЗМИИКЯЯЯРАААААА ..........
Да живее

2023.09.20 | 22:33

31
България, Америка и НАТО, Вива ЕС, Вива ЛИБЕРТАСИМА ..

2023.09.20 | 22:23

29
E какво стана ся, Денко се споразумя със зърнарската мафия с майбасите :) Как така с терористи се събра
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.09.20 | 22:22

28
КОСТЯ МИТРОФАНОВСКИЙ КОПЕЙКАТА Е ПУТИНИСТКА МАСТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКА ШОВИНИСТИЧНА СФФФФИИИИНЯЯЯЯЯЯ ..., ДОРИ Е РАСИСТ ....ИДИООООТ
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.09.20 | 22:18

26
ДО 33 ......, КО КАЗА..КО ..КО .... КОООО .....,АААААХХХХААА ....., ШОВИНИСТИ БОКЛУУУУУУУУУУУУЦИИИ СТЕ ВИЕ ОТ КОПЕЙСКИЯ ЦИГАН КОСТЯ МИТРОФАНОВСКИЙ ....,ААААХХХ .....ССФИИИНЕЕЕ ....
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.09.20 | 22:21

27
КОСТЯ МИТРОФАНОВСКИЙ КОПЕЙКАТА Е ПУТИНИСТКА МАСТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКА ШОВИНИСТИЧНА СФФФФИИИИНЯЯЯЯЯЯ ...

2023.09.20 | 22:14

25
Костадинов и Радев печелят доверието на българите ! Останалите си въртят г,ъза според вятъра от посолството !

2023.09.20 | 22:10

24
От партиите само ВЪЗРАЖДАНЕ заслужава доверие на изборите !

2023.09.20 | 22:09

23
Всеки , аплодирал предателя Денков е също предател , но и глупак !

2023.09.20 | 21:38

22
Тия от ПП-ДБ мнооого лъжат,долна,продажна измет са всички !

Добави коментар

Водещи новини