Ангел Найденов: Случаят с дрона край Тюленово не е повод за извънреден КСНС или Съвет по сигурността към МС

  • 19 септември 2023 20:02

  • 1455
  • 2
Ангел Найденов: Случаят с дрона край Тюленово не е повод за извънреден КСНС или Съвет по сигурността към МС
© Булфото (архив)

"Не мисля, че случаят с открития дрон край Тюленово може да бъде повод за извънредно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет  или на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента", това каза пред БНР Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен, бивш министър на отбраната.

Събеседникът на медията уточни, че Съвета по сигурността към МС е консултативен и координиращ орган, но към него има и оперативен орган, което не е необходимо да се свиква, а да функционира редовно и да прави оценки на рисковете и на заплахите поне ежеседмично.

По думите му рискове "за хората и за населените места на територията на различни държави, които са в близост до водещите се бойни действия в Украйна, не се изключват от първия ден на започнатата от Русия война".

"Отцепването на района и охраната на периметъра, поне по първоначалната информация, е осъществено в рамките на 20 до 30 минути. Това е ангажимент на силите на МВР", обясни той.

Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен коментира: Можехме да очакваме и би трябвало да очакваме, че екипът (обезвредил боеприпаса, прикрепен върху дрона), след като нищо не налага да действа през нощта, поне на зазоряване да бъде в този район. Тези екипи не работят само по светло, но очевидно, че нищо не е налагало да се действа извънредно. Очевидно това не е специализиран боен дрон с бойна глава, не е дрон, който може да изстрелва ракети или бомби, не е дрон, предназначен да носи голямо количество експлозиви. Но такъв тип дронове не ги прави по-малко опасни при сблъсък с твърда повърхност, особено за хората. Първоначалният оглед е подсказал на екипа как да подходи и какъв начин на обезвреждане да избере.

Според бившия министър на отбраната развитието на бойните действия в Украйна, ситуацията в Черно море и рисковете, които те носят, би трябвало да са обект на повишено внимание и на постоянни анализи.

"Отдавна Черно море е зона на военни действия. То се е превърнало във военна зона, в която съществуват рискове и за свободата на корабоплаването, на обичайните търговски маршрути. Черно море се е превърнало в своеобразна арена на преки сблъсъци, в това число с предприемането на военни действия срещу търговски кораби", каза той.

Дрон е открит на брега на с. Тюленово

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1455 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2023.09.20 | 01:38

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.19 | 21:45

1
за една обикновена 82 мм мина произведена в България се н а с р а х т е!

Добави коментар

Водещи новини