Журналист: Няма тенденциозно отношение към България, Нидерландия се опитва да бъде справедлива

  • 18 септември 2023 15:49

  • 940
  • 3
Журналист: Няма тенденциозно отношение към България, Нидерландия се опитва да бъде справедлива
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

"Нидерландия е сред учредителките на Европейския съюз, а правовата държава е негова фундаментална ценност. Няма тенденциозно отношение към България. Нидерландия се опитва да бъде справедлива". Това коментира пред БНР Христина Карагеоргиева. Тя живее в Нидерландия от 20 години, а преди това е била журналист в Радио България на БНР. 

И допълни: "Преди петнайсетина години ни беше направен геополитически жест да ни приемат предсрочно с Румъния. Макар и с нещо като карантина, каквото е специалното наблюдение. Но с условието, че ще наваксаме. Случи се това, че през годините ЕС използва почти всички ненаказателни методи да подтикне България към напредък в проблемните области. Шенген стана аварийната спирачка. Другото в един по-лош развой е загуба на доверие, наказателни процедури, суспендиране на членството". 

Стефан Янев за Шенген: Истинските причини не са в това, което се говори

В предаването "12+3" тя подчерта, че критериите за Шенген са надстройка на Копенхагенските за членство в ЕС, не ги заместват, което означава, че без правов ред и овладяване на корупцията не може да има свободно движение на хора, защото при липса на граничен контрол това означава заплаха за европейската сигурност.  "Необходим е доклад, който обективно да показва, че България е изпълнила всички препоръки, че гледа на отговорностите с необходимата сериозност". 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
940 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.18 | 21:05

3
Абе как ще сме с отворена граница с Холандия, ами ако проникнат наркотици!

2023.09.18 | 16:55

2
Асвокатката на Нидерландия от "Долно Нанагорнище"се изказа...Ами да спре Холандия да се "опитва"
Ti

2023.09.18 | 16:10

1
Ние никога няма да покрием условията за Шенген!!!!

Добави коментар

Водещи новини