Калин Вельов: Екипът на всеки кмет да предупреждава населението за наближаващо бедствие

  • 15 септември 2023 13:58

  • 750
  • 0
Калин Вельов: Екипът на всеки кмет да предупреждава населението за наближаващо бедствие
© Фейсбук

Преди около седмица във връзка с наводненията по южното българско Черноморие известният музикант Калин Вельов, който е и запален сърфист, сподели на Фейсбук страницата си следното:

„Още миналия Петък се видя, че Вторник ще е ужас по морето… Прогнозата и в нормалните, и в сърф сайтовете беше с много силен и продължителен дъжд и вятър… Така че, въпреки спортния адреналин (който винаги дебне в мен) не рискувах, а с примирение и респект съкратих ваканцията и прибрах караваната и целия лагер още в Понеделник… Оказа се разумно решение, на фона на случилото се на юг. През 2014 г. при голямото наводнение на Смокиня, със семейството се разминахме на косъм само с 4 часа лично предусещане през нощта, което все пак помогна...Сега съм си взел урока и дебна много по-рано, през приложенията за сърф, в съпровод с голяма доза страх и уважение към природата! И мисля че освен задължителна лична, може да има и фокусирана за района обществена (общинска) система за ясно предизвестие какво предстои. Има загубени животи. Останалото ще го съградим отново някак си.“

Държавата първо ще изчисли щетите в Царево, после ще умува дали да иска помощ от ЕС

Това стана повод да го поканим в „Радиокафе“ и след посещения на две софийски училище днес той прекоси софийски трафик със скутера си, за да изложи и развие позицията си.

Във всяка администрация работят по-възрастни, опитни и мъдри хора, но работят и млади, отбеляза Вельов. Вече всеки, независимо от възрастта си, и смарт телефон. При наличието на толкова безплатни приложения, трябва да можем да се възползваме за ранно предупреждение за приближаващи природни бедствия.

Приложенията дават прогнози за седмица-две, но за най-близките дни стават още по-конкретни и точни.

„Много е странно, че хора на управленски позиции по Черноморието бяха изненадани от това, което се случи. Те трябва да са информирани“, категоричен е Вельов. Екипът на всеки кмет има контакти на всички учреждения, хотели, организации. Трябва да може за се изпращат предупреждения.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини