Илияна Йотова пред българи в Албания: Винаги може да разчитате на подкрепата на българската държава

  • 14 септември 2023 19:32

  • 1069
  • 3
Илияна Йотова пред българи в Албания: Винаги може да разчитате на подкрепата на българската държава
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Винаги може да разчитате на моята подкрепа и на българския президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, на подкрепата на българската държава. В това увери вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , представители на българското национално малцинство от района на албанската област Голо бърдо. В село Големи Острени вицепрезидентът беше посрещната по стар български обичай – с хляб и сол и с народни песни и танци. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е на посещение в Албания в навечерието на националното преброяване на населението – много важен за българската общност момент. Това е първото преброяване след официалното й признаване през 2017 г., непосредствено след което вицепрезидентът беше първият български държавник, който посети българското малцинство, съобщават от президентския прессекретариат.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1575

Поставените от общността проблеми, основен от които е инфраструктурният, Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , пое ангажимент да постави на срещите на най-високо ниво, които предстоят в Тирана.

„Българското малцинство е естественият мост между България и Албания. Един народ е по-силен, когато цени другите етнически общности, с които живее в една държава“, посочи вицепрезидентът и благодари за доброто отношение на местните власти.

„Езикът и културата събират хората“, заяви от своя страна директорът на училището в село Големи Острени – домакин на разговора с представители на български дружества.

На училището Йотова подари магнитни дъски и плакати с българската азбука.

Двама учители в него завършват магистратура в университет в България. Именно възможностите за по-широко обучение на български език и за по-активно сътрудничество между български и албански университети беше във фокуса на разговорите на вицепрезидента и с представителите на местната власт.

„Длъжници сме на младите хора по темата образование, имаме още много какво да постигнем“, подчерта Йотова и отбеляза желанието за откриване на повече български неделни училища.

Илияна Йотова пристигна на посещение в Албания

„България винаги е помагала на студентите от Албания да учат в български университети“, изтъкна от своя страна кметът на община Булчиза Фестиме Миещри, която е и с българско гражданство. Тя подчерта, че българите са пример за малцинство в албанското общество.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1069 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ху Кеърс

2023.09.15 | 02:58

3
Боже какви лъжи та те не помагат на хората в държавата щели да помагат извън. Изроди мръсни

2023.09.14 | 22:48

2
Браво на Йотова и Президента!

2023.09.14 | 22:32

1
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-----> welcome.to/carcam

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини