Министър Йоловски: Проблем за общините е липсата на кадри в областта на информационните технологии

  • 14 септември 2023 15:50

  • 700
  • 0
Министър Йоловски: Проблем за общините е липсата на кадри в областта на информационните технологии
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Големият проблем на общините е липсата на достатъчно кадри в областта на информационните технологии. Това заяви пред депутатите от ресорната парламентарна комисия министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент, който отговаряше на актуални въпроси, свързани с дигитализацията на административните услуги.

„Трудно е да се наемат дългосрочно квалифицирани кадри и те да бъдат задържани поради ниското заплащане“, посочи Йоловски за липсата на кадри в общинските администрации. 

Той увери, че значителна част от българските общини предоставят услуги по електронен път през единния портал на Министерството на електронното управление, но призна, че все още има и много административни услуги, които продължават да се извършват на хартия. 

„През годините са правени няколко опита за централизирано изграждане на услугите на общинските администрации. Нито един от тези опити за създаване на централизирана система не е довел до желания резултат, тъй като тези опити са правени от централизирана структура. В случая в миналото това е било Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Общините са самостоятелни административни органи, които по закон сами решават за начините, по които предоставят административно обслужване, включително и по електронен път“, посочи министърът. 

Министър Йоловски: За постигане целите на "Цифровото десетилетие" трябват комплексни действия

Министър Йоловски съобщи още, че предстои да започне работа по осъвременяването на подзаконовата нормативна уредба в сферата на електронното управление, щом новоприетият Закон за електронното управление бъде публикуван в Държавен вестник. 

Във връзка с наближаващите местни избори министърът припомни, че ангажиментите на ръководеното от него министерство включват машините за гласуване и видеонаблюдението, но не включват системата за броене на бюлетините.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини