Проф. Даниел Вълчев: Изисква обяснение тази коалиция, наречена с лек сексуален привкус "сглобка"

  • 12 септември 2023 08:31

  • 2360
  • 5
© БНТ

"Изисква известно обяснение тази коалиция, макар и наречена донякъде иронично, с лек сексуален привкус "сглобка". Но така или иначе това е една коалиция. Това заяви в ефира на БНТ  проф. Даниел Вълчев.

"Това са две политически формации, които се явиха на избори - първата и втората и направиха това, което в света обикновено се нарича голяма коалиция. Всяка голяма коалиция, между двете най-силно съперничещи си политически сили, изисква известно обяснение пред избиратели, защото те на изборите са обяснявали как никога с тези няма да бъдат в коалиция".

"От първия ден е ясно какво може да ги обедини и това се вижда ясно в приоритетите, които те самите си поставят", така проф. Вълчев отговори на въпроса какво разделя управляващите и какво може да ги обедини.

Можем да оправдаем една политическа тенденция по най-различен начин. Включително и с цивилизационен избор, но така или иначе това е едно оправдание. Конституционните промени също са оправдание, според мен, допълни Вълчев.

Даниел Вълчев: Напрежението между правителство и президент устройва и двете страни

"Оставаше и да премахнем съвсем служебните кабинети. Как няма да има? То най-хубаво е така. Ти като си в правителството по този начин можеш да станеш и вечен", каза Вълчев.

Проф. Вълчев обърна внимание и на конфликта между управляващи и президент.

"Това е един взаимно изгоден конфликт. Има враг, около който казваме - дайте да се обединим. От другата страна също има интерес. Когато има голяма коалиция в едно общество - първата и втората политическа сила, то има опозиция, но тя би трябвало да е по-малка и повече се радикализира. Формирането на такава коалиция обаче доведе до недоволство сред част от избирателите. Защото промяната не се случи. Последните 15 години Борисов управлява и това не се промени. Трябва да си сляп, за да не го виждаш".

Вълчев смята, че местните избори едва ли ще бъдат предварителна битка между президентски кандидати и кандидати на управляващата коалиция. "Много сложно е да се каже. По-скоро изборите ще покажат съотношението между основните играчи, включително и вътре в коалицията Борисов - Петков."

По повод трагедията с блъснатото 15-годишно момче на ул. "Гурко" в София проф. Вълчев коментира, че когато законодателният орган само увеличава наказателната репресия това не довежда до трайни резултати.

"Трябва да има текущ контрол, а не само промени в закона. Вървим в посоки, в които няма какво да произтече. Не разбирам от охрана на обществения ред, но кантората ми е на улица "Иван Вазов" и всеки ден по няколко пъти минавам покрай Софийския университет. Не съм видял патрулиращ полицай в центъра на София, освен като няма протест. А вие? Това не е нормално."

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2360 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.09.12 | 12:08

5
Докато сме на темата - обяснение за твоето министерстване и кражбите по онова време? Говнояд проклет.
Просто човек

2023.09.12 | 10:37

4
Ти пък си, че някой да ти дължи обяснение?!
един

2023.09.12 | 09:14

2
И къде го видя тоя "лек сексуален привкус"?Тоя го имах за по-умен!

2023.09.12 | 09:41

3
Просто ти си по глупав и не се усещаш, че им се подиграва тънко.
Пунта Мара

2023.09.12 | 09:06

1
"плофесоре",а не трябва ли първо да се ДАДЕ ОБЯСНЕНИЕ на "СГЛОБКАТА"- "БСП"= "бсп"+"дпс"+ОПГ "герб" и тогава за "сглобката"- "ПРОДЪЛЖАВАМЕ да ТУПАМЕ ТОПКАТА"???????????????????????????

Добави коментар

Водещи новини