Илиана Иванова: Целта ми е да работя тясно с ЕП, с държавите в ЕС, както и с международните партньори

  • 05 септември 2023 11:50

  • 1131
  • 6
Илиана Иванова: Целта ми е да работя тясно с ЕП, с държавите в ЕС, както и с международните партньори
27 0дни
© ЕП
Слушай новината Слушай новината

В Европейския парламент в Брюксел започна изслушването на кандидата за следващ български еврокомисар Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария. Събеседването с евродепутатите ще продължи три часа.

Осъзнавам тежестта и отговорността да се постигне много за ограничено време, заяви Иванова във встъпителните си думи, които произнесе на български, английски, немски и френски език. Целта ми е да работя тясно с ЕП, с държавите в ЕС, както и с международните партньори. Мога да обещая само това, което вярвам, че мога да постигна, добави тя и посочи, че ще даде честни отговори на 25-те въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. 

Илиана Иванова ще бъде изслушана от ЕП в качеството на кандидат за следващ еврокомисар от България

По нейните думи бюджетът на ЕС за научни изследвания никога няма да бъде достатъчен, но е важно всяко вложено евро да носи допълнителни ползи. Тя поясни, че Европейската комисия би могла да дава препоръки за реформи в държавите от ЕС и една от възможностите е това да се прави през плановете за икономическо възстановяване от пандемията. Вложенията в наука помагат за повишаване на икономическия растеж - ако не ги направим сега, загубите ще бъдат значителни, отбеляза Иванова, предаде БТА. 

Ще насоча усилия в подкрепа на културното многообразие, това е основна европейска ценност и ясен белег на нашия европейски начин на живот, заяви тя. По нейните думи е важно подкрепата за Украйна да не се бави, като се насочи за възстановяване на разрушената инфраструктура. Иванова посочи, че би работила за бързото разкриване в Киев на представителство на програмата "Хоризонт Европа", както и на център за иновации.

Със съжаление наблюдавам ограничаването на възможностите на младежите да участват в европейските образователни програми, заяви тя по повод решенията на унгарските власти, свързани с дейността на университетите в страната. Следя диалога на ЕК с Будапеща. Знам, че преговорите не напредват. Би било жалко достъпът да не бъде възстановен. Бих се постарала да бъда част от решението, да дам повече пояснения, ако унгарските власти имат нужда. Диалогът трябва да се запази в търсене на решение, младежите не трябва да бъдат заложници на тези събития, настоя тя.

Оценката от днешното изслушване се очаква утре вечер. Ако бъде одобрена, Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария ще заеме поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1131 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Божеее

2023.09.05 | 17:50

6
Каква проста селска пача!
Ха

2023.09.05 | 14:09

5
Поредната мърша решила да се прави на велика и да лапа парички като рони крокодилски сълзи
Ха

2023.09.05 | 12:18

4
Поредната продажна пачавра

2023.09.05 | 12:09

1
Ще й порасне ли врата след време?

2023.09.05 | 12:11

3
И ще се казва Иваноф

2023.09.05 | 12:10

2
Да , там се въдят жирафи

Добави коментар

Водещи новини