Румен Радев участва в откриването на реставрирана като културен център синагога във Видин

  • 04 септември 2023 19:30

  • 1243
  • 3
Румен Радев участва в откриването на реставрирана като културен център синагога във Видин
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Видин е сред онези забележителни градове, в които на метри съжителстват храмовете на три религии. Тези триъгълници на разбирателство, на вековно натрупвана мъдрост, може би са необичайна гледка в изпъстрения с противоречия свят, но за българския край те са неразделна част от нашия живот, в който открай време братски съжителстват различни религии и етноси. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който участва в днешното откриване на реставрираната като Културен център „Жул Паскин“ синагога във Видин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отбеляза в словото си, че откриването на реставрираната видинска синагога, която от днес отново е в автентичния си вид, е събитие, очаквано от десетилетия. „Само хората, които са виждали с очите си доскорошните руини на храма, могат да осъзнаят огромната работа, която е извършена“, добави той и открои усилията на институциите, на местната власт и майсторството на реставраторите.  Дългоочакваното събитие става още по-емоционално и символично, защото съвпада с отбелязваната тази година 80-а годишнина от спасението на българските евреи, посочи още президентът. Официалното откриване е част от Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която се провежда под патронажа на държавния глава.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на припомни, че чрез своята тогавашна многобройна еврейска общност, Видин съпреживява ужасите на най-мрачния период в европейската история. „Но градът помни онези свои граждани, които застанаха на страната на човешкото достойнство редом до плеядата видни общественици в цяла България“, подчерта президентът. Той допълни, че недопускайки и непредавайки своите приятели и съседи, именно тези граждани на Видин са показали, че българите сме народ, който цени свободата и е част от цивилизования свят.

Държавният глава изрази увереност, че във видинската синагога, която започва нов живот като културен център на името на яркия и талантлив художник, чиито корени са от  Видин, Жул Паскин, тепърва ще се разгръща изкуство във всичките му форми. „Нека този уникален дом бъде мост, по който потомците на видинската еврейска общност да се завръщат към своите корени, за да крепне връзката между българи и евреи и приятелството между България и Израел.“, каза още президентът.

Държавният глава изтъкна още, че хилядолетният видински бряг е бил място за среща на множество култури и цивилизации. Ето защо, посочи президентът, „днес не просто възраждаме едно архитектурно богатство, но събуждаме една багра от пъстрата тъкан на старото градско общество и я предаваме и завещаваме на идните поколения“.

Радев отказа да коментира политическите събития в страната

Във видеообръщение президентът на Израел Исак Херцог също отправи приветствие по случай откриването на възстановената сграда, в което подчерта историческото приятелство между България и Израел.

 

На събитието Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на беше придружен от съпругата си Десислава Радева. 

Президентът посети и Видинската митрополия и Джамията на Осман Пазвантоглу.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1243 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.04 | 23:34

3
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ!
kirilenko

2023.09.04 | 21:39

2
Тоя бърка еврейската зведа с петолъчката на кремъл....

2023.09.04 | 20:38

1
Президентът Румен Радев,тъпчо Константине!

Добави коментар

Водещи новини