Никола Стоянов: Нямаше нито един мотив защо се сменя ръководството на ДКК

  • 29 август 2023 11:35

  • 906
  • 2
Никола Стоянов: Нямаше нито един мотив защо се сменя ръководството на ДКК
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

„Нямаше нито един мотив защо се сменя ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК).  Обявените 20 000 лева за представителни разходи са изхарчени от бивш директор на „Ел Би Булгарикум” през декември, когото аз лично уволних през февруари. Сега се казва, че все едно някой от ДКК е изхарчил парите”. Това заяви бившият министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него обявените причини за смяна на ръководството на ДКК е популизъм – обявените заплати от 12 до 14 000 лева са по закон. „Сега има парламентарно мнозинство, може да променят заплатите, които се определят със закон”, каза Стоянов. Той поясни, че има законова формула, която определя това ниво на възнаграждение.

По думите на Стоянов единствената държавна млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум” за пръв път през м.г. е била на плюс от дейността си в страната, досега разходите са покривани от парите от Япония. Припомняме, след като бившият директор на компанията свали цените на млечните продукти, той бе сменен.

Относно дейността на „Ел Би Булгарикум” Стоянов каза, че частни компании произвеждат млечни продукти, но държавната компания съхранява банката с бактерията Lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус), която е в основата на българското кисело мляко. Държавната млекопреработвателна компания държи правата и раздава лицензите на предприятията по света, които се захващат да произвеждат здравословното кисело мляко, поясни той.

Министърът на икономиката: Необходима е смяна на ръководството на ДКК

„Всички дружества на ДКК са на печалба за м.г. Бяха дадени примери – Институтът по маркетинг отдава под наем площи”, каза Стоянов. Той поясни, че консолидираният отчет на Държавната консолидационна компания (ДКК) за 2021 г. не е приет, защото одиторът е отказал да го подпише. „Това е същият одитор, който е бил през 2018-2019 г., когато тези 600 млн. лева за язовири са се харчили – за ремонт на 400 язовира, както и за правителствен комплекс, за който се тегли голям кредит от ББР. Одиторката е същата през тези години, според нейното становище няма достатъчно информация. Съдът вече е назначил друг одитор”, обясни Стоянов.

Стоянов каза, че има рокади и в други сектори на икономиката. „Директорът на Национална компания „Индустриални зони” също бе освободен, отново без причина. Използват се летните месеци, може би. Сменят се едни хора, избрани с конкурс, с хора, избрани без конкурс”, допълни бившият министър на икономиката.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
906 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.03 | 22:21

2
Партиите са престъпния свят,наречен мафия и си слагат тяхни личности.
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.03 | 21:08

1
СТАНЕ ЛИ НЕКОЙ "БИВШ" И ВЕДНАГА СЕ НАУЧАВА КАКВО Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ.

Добави коментар

Водещи новини