България ще бъде домакин на среща за регионална свързаност

  • 22 август 2023 11:04

  • 548
  • 5
България ще бъде домакин на среща за регионална свързаност
© Правителствена информационна служба

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. и на Румъния Йон-Марчел Чолаку на 9 октомври т.г. в резиденция „Евксиноград“.

Поканени са също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и президентът на Молдова Мая Санду. Срещата беше договорена по време на еднодневното посещение на акад. Денков в Атина вчера, съобщават от правителствената информационна служба. 

Основна тема на разговорите край Варна ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова.

Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. Бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

Зеленски благодари на Денков за подкрепата на България за Украйна

Европейският съюз (ЕС), Гърция, държавите от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова подкрепят постигането на устойчив мир в Украйна на базата на мирния план на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. Те заявиха това снощи на вечеря в Атина, чийто домакин беше гръцкият премиер Мицотакис. Освен лидерите на изброените държави, в събитието се включиха също председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога

Мишел и фон дер Лайен потвърдиха интереса на ЕС към разширяване на съюза както към Западните Балкани, така и към Молдова и Украйна. Този процес обаче трябва да върви едновременно с реформи в тези държави, подчертаха европейските лидери.

В Атина президентът Зеленски за пореден път благодари на премиера акад. Денков за помощта, предоставена от България на Украйна.

На среща между двамата министър-председателят припомни на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента.  

Зеленски потвърди интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът. 

Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях.    

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
548 5

Коментари 5

Добави коментар
xxx

2023.08.22 | 13:43

5
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032
доган мангала

2023.08.22 | 11:21

4
лайняна работа
байдън и този кучи син

2023.08.22 | 11:20

3
смях противни евросперми неможе да си атлантик и да н е сии п едал

2023.08.22 | 11:15

2
идиот до идиота барабар с л а й н я н а т а фонка.

2023.08.22 | 11:11

1
поредната щуротия! нашия академик се бори с вятърните мелници. свикнал да духа.

Добави коментар

Водещи новини