Увеличават заплатите в градския транспорт във Варна

  • 04 август 2023 14:24

  • 817
  • 1
Увеличават заплатите в градския транспорт във Варна
© Булфото (архив)

От 1 септември ще бъдат повишени заплатите в общинската фирма „Градски транспорт“, съобщи днес пред журналисти кметът на Варна Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на след срещата си с президента на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В разговора участва и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

По думите му това е вариант да се преодолее проблемът с недостига на шофьори в дружеството. Портних припомни, че във фирмата текат трансформации заради новите електробуси, които предстои да започнат да обслужват линии в града. Той допълни, че в колите започва инсталиране на нова система за валидиране на пътниците. Така хората ще могат да си купуват билет чрез картите си или с приложение на телефон. Хартиените билети трябва да останат в миналото, като повечето пътуващи в градския транспорт варненци вече ползват различни карти, каза още Портних.

Предупредителен протест на Спешна помощ във Варна

В „Градски транспорт“ има напрежение и заради проблемите с осигуряването на резервни части, но общинското ръководство увери, че ще бъдат разрешени, допълни президентът на КНСБ. Той уточни, че синдикатът ще настоява заплатите на служителите да бъдат повишени и през 2024 година. В момента основното възнаграждение на шофьорите е около 1400 лева, което е малко, според Димитров.

Постигнатият ръст на средствата за заплати за тази година в новия национален бюджет всъщност само покрива инфлацията, и то официалната, каза още президентът на КНСБ. Той уточни, че за бюджет 2024 синдикатът ще се бори за реален ръст на възнагражденията, като процентът на повишение трябва да е двуцифрен.

Димитров припомни още, че КНСБ подписа споразумение за партньорство с настоящия кмет на Варна преди изборите през 2019 г. По думите му в средата на септември двете страни ще направят публично обсъждане кои от поетите чрез документа ангажименти са изпълнени и кои не. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
817 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини