Депутатите заседават извънредно за промени в НК и Закона за защита от домашното насилие

  • 03 август 2023 06:43

  • 603
  • 0
Депутатите заседават извънредно за промени в НК и Закона за защита от домашното насилие
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите от комисията по правни въпроси прекъсват ваканцията си и се завръщат в парламента след случая с насилието срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора.

На извънредното заседание ще бъдат гледани промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Поправките в НК предвиждат завишаване на наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

След това на 7 юли депутатите ще гласуват поправките в пленарната зала. Законодателните промени са внесени от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС.

Росен Желязков свиква извънредно заседание на НС на 7 август

Също така на днешното заседание ще се разгледа ветото на президента, в което бяха върнати за ново обсъждане текстове от Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 21 юли 2023 г. и мотивите към указа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини