Калина Константинова: 118 жени за 5 г. са жертва на посегателство, а интимната връзка досега не бе разписана в закона

  • 02 август 2023 07:51

  • 3891
  • 0
© Кадър - Нова телевизия

В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промени в закона. 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство. Никой, освен ПП и ДБ не бе съгласен да се вкара в закона интимната връзка, нямаше политическа воля за това. С внесените сега промени това се прави - ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се завишат присъдите, а ние подкрепяме и поискахме разширение на обхвата с интимната връзка. Това каза Калина КонстантиноваКалина КонстантиноваКалина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа от ПП-ДБ пред Нова тв.

В последните години всякаква пропаганда и популизъм не позволиха да се приемат промени в Закона за защита от домашното насилие, такива в него не бяха правени в последните 12 г., допълни тя.

Ако интимната връзка бе разписана в закона - първо сигналът на обезобразеното 18-годишно момиче щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа и в този срок съдът може да разпореди, че този насилник може да спре всякакъв контакт - нито по телефон, нито физически, и полицията трябва мигновено да приведе тази заповед в съответствие. Тя може да намери правна помощ и закрила от всички центрове, а сигналът за насилника ще влезе в регистъра и ще има информация във всички институции, че този човек вече е бил заплаха за някое момиче, обясни още Константинова.

Досега нямаше координационен механизъм, нито звено, което да следи и наблюдава.

Трагедията е, че обществото трябва да провежда съдебни заседания по улиците

По повод предложението на омбудсмана за инкриминиране на деяния, които унижават човешкото достойнство чрез причиняване на болка или страдание, Константинова обясни, че то се подкрепя от ПП-ДБ.

Последвайте канала на

Калина Христова
3891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини