Представят електронния Централен регистър на особените залози

  • 01 август 2023 11:16

  • 597
  • 0
Представят електронния Централен регистър на особените залози
© Булфото (архив)

Представиха електронния Централен регистър на особените залози. От 1 юли регистърът премина към Агенцията по вписванията.

Това е дълго отлагана и очаквана реформа. Регистърът е гаранция за гражданския и търговския оборот и правната сигурност, каза Славов. 

В лицето на Йоловски видях необходимата политическа воля да преодолеем пречки, които се бяха натрупали от оперативно естество и да преминем напред. Така за три седмици организирахме процеса така, че регистърът да заработи от 1 юли. Това беше възможно благодарение на екип от агенцията по вписванията, екипът в МП, каза Славов

Всички вписания на залози и запори могат да бъдат проследени в реално време. Контролните органи могат да правят справки. Могат да се направят изводи с какви обезпечения се вземат големи кредити. Тази стъпка е важна и показва как да си сътрудничат институциите и администрациите и когато има визия и воля, нещата се случват по правилния начин, посочи Славов.

За един месец не сме констатирали фундаментални проблеми в работата на регистъра, допълни той. 

Длъжностните лица по вписванията бяха изправени пред необходимостта да въвеждат нови вписвания в кратки срокове, това беше предизвикателство и резултатът е позитивен, посочи Славов.

В представянето участваха и министърът на електронното управление Александър Йоловски, изпълнителният директор на Агенцията Даниела Митева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини