Янаки Стоилов за 24 май и 3 март: Противопоставянето им е недопустимо

  • 28 юли 2023 08:30

  • 1892
  • 0
Янаки Стоилов за 24 май и 3 март: Противопоставянето им е недопустимо
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ако възникват спорове след приемането на промените, такъв спор може да бъде разгледан от Конституцинния съд. Проверката би била в две направления – спазване на формалните изисквания и по отношеие на разпределяне на компетентността. Това каза в сутрешния блок на БНТ конституционен съдия и бившминистър на правосъдието проф. Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия по повод предложения от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" проект за промени в Конституцията.

При предишните промени, които са правени, процесът е завършил и те са били реализирани, добави той.

Трябва да подгледнем на конституционните промени като на основополагащ процес в това да бъдат решавани определени проблеми. Такива вече бяха формулирани – например промяната в съдебната власт. Но такива намерения трябва да бъдат аргументирани с действия, които да доведат до по-добри резултати, заяви Стоилов.

Трябва да си задаваме и въпроса, ако главният прокурор се превърне само във висш администратор, дали такава децентрализирация няма да засили твърде много властта на прокурорите на местно ниво и да се стигне до злоупотреби, отбеляза бившият правосъден министър.

По думите му при предишните промени в Конституцията и създаването на институцията "служебно правителство" идеята е била, че едно правителство, чието доверие е свалено или само се е оттеглило, не би следвало да продължава своята дейност и едно служебно правителствопто би следвало да организира изборите.

Промените в Конституцията на ПП-ДБ: По-малко власт на главния прокурор, 24 май - национален празник

Тогава не се е предполагало, че такива правителства могат да продължат своята дейност повече от няколко месеца. Трябва обаче да се има предвид, че в тези правителства се вижда някаква дистанцираност от текущия политически процес, посочи проф. Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

Той коментира и направеното от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" предложение в проекта им за конституционни промени 24 май да стане национален празник вместо 3 март.

Лично за мен такова противопоставяне е недопустимо. Това само поляризира различни групи в обществото. Това е въпрос, по който всеки български гражданин има мение, но да имаме предид, че Конституцията е акт, който пряко се свързва с държавата и с държавността. От 3 март започва възстановяването на българската държавност. Това е началото на поредицата от събития като Съединението и Независимостта, заяви бившият министрър на правосъдието.

Духовността, религията и културата крепят един народ, но без да се намесят факторите, които се стремят към възстановяването на държавността, които да подхранват тази култура, тя вероятно би изтляла, добави той.

Ако пък някой се стреми да омаловажи факта на Руско-турската война заради войната в Украйна, това също е неуместно. Не могат да бъдат заличавани знаците на държавността. Това не трябва да бъде въпрос на противопоставяне, а на съчетаване, каза още проф. Стоилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини