Решено: заплатите в големите компании - само с банков превод

  • 27 юли 2023 17:45

  • 3060
  • 0
Решено: заплатите в големите компании - само с банков превод
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Компании с над 100 служители да превеждат заплатите само по банков път. Това реши парламентът след прегласувания в зала. Текстът първоначално бе отхвърлен от бюджетната комисия.

Предложението мина с гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Към текста на вносителя бе направена редакция, която задължи работодателите да правят превод или да внасят парите в платежна сметка в посочена от работника банка.

Предложението на финансовото министерство предвиждаше мярката да важи за предприятия с над 50 работници, но след дискусиите прагът бе увеличен на 100. Изключение ще имат за работодатели, които наемат хора чрез договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, пише "24 часа". 

Кузман Илиев: Бюджетът за 2024 г. трябва да е без дефицит

Дивидент също задължително ще се изплаща по банка, когато е над 1000 лева. Първоначалното предложение на финансовото министерство бе този праг да е 500 лв. Основните критики от опозицията бяха, че то ощетява хората и е в интерес на банките, които формират печалбата си от банкови такси. Имаше и опасения, че в някои населени места няма достатъчно банкомати.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че са проведени разговори с БОРИКА в пощенските клонове да има терминали, където пари да се теглят без такса. Предстои със законова промяна банките да бъдат задължени да не удържат такси при откриване на сметка за заплата, както и тегленето ѝ.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини