Георги Първанов: Да ни нападнат руснаците? Сигурен съм, че не им е до нас

  • 26 юли 2023 17:58

  • 8605
  • 0
Георги Първанов: Да ни нападнат руснаците? Сигурен съм, че не им е до нас
© Кадър: Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Без съмнение елементи на съдебна реформа в Конституцията са необходими. Но се изненадах, че видях изсипани в проекта като миш-маш всякакви странни идеи, предизвикващи политическо напрежение. Там има видим стремеж да се пипнат правомощията на президентската институция. Това заяви в ефира на Nova News бившият президент на България Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Според Първанов идеята за премахването на служебните кабинети е „неочаквана“ и „съмнителна“ от гледна точка на крайния ефект.

Проф. Михайлова: Има съгласие за промяна на служебните правителства, но не е ясно каква

„Представете си следното: един кабинет, който се е провалил, да бъде оставен да прави изборите... Това си е очевидна атака срещу президента. Някой мимоход я прикачил към проекта, само и само да се уязви държавният глава“, посочи бившият президент.

Относно споровете кой трябва да бъде националният празник на България Първанов, в качеството си на историк, подчерта, че това трябва да бъде 3-ти март.

24 май е много красив и емоционален празник, но 3-ти март е символ на началото на възраждането на българската държавност. В повечето страни националният празник е свързан с държавността. След 3-ти март се създава българската Конституция. Същата тази Русия ни дарява белгийския тип Конституция с девиза „Съединението прави силата“, а веднага след това се създава българската армия и МВР. Нека това да го помним. Промяната на националния ни празник би бил знак за лоша политическа култура, коментира въпросът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Радев осъди идеята за смяна на националния празник: Това е покушение срещу историята

По думите му е излишно да се провежда референдума по темата, защото така или иначе си имаме достатъчно други сериозни проблеми в държавата, с които да се занимаваме.

За попадането си в списъка на сайта „Миротворец“ бившият държавен глава призна, че е „чест“ за него да бъде в този списък, редом до Хенри Кисинджър и останалите българи.

Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в изказа мнението си и за продажбата на реакторите, които бяха предвидени за АЕЦ „Белене“, на Украйна.

Аз съм просто в потрес от сделката, която направиха нашите управляващи, като харизаха нашите ядрени реактори за Белене при една добра основа да се построи тази ядрена централа. Едва ли има финансова схема, която да ни обезщети. Ние имахме най-готовото място за построяването на такава централа, дори имахме по-голяма готовност от Украйна. С този акт на управляващите беше произнесена окончателната смъртна присъда на българската енергетика, смята той.

Що се касае за изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, Първанов бе категоричен, че няма заплаха за страната ни и припомни, че Толстой не за първи се изказва провокативно по отношение на България.

Денков за заплахата от руския депутат: Русия няма да посмее да ни нападне, защото сме член на НАТО

„Няма заплаха за България и нека да не я търсим там, където я няма. На руснаците не им е до нас, най-общо казано“, заяви Първанов.

За Северна Македония счита, че сме загубили „битката за историята“ и прогнозира, че в бъдеще ще спорим много по-ожесточено със Скопие за Гоце Делчев и Даме Груев.

В заключение на интервюто бившият президент смята, че за местните избори наесен левицата трябва да излезе с един кандидат в битката за София. Според него Ваня Григорова би бил подходящ кандидат.

Последвайте канала на

Владимир Василев
8605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини