Асен Василев: Големите решения за България, за първи път, се вземат в парламента

  • 21 юли 2023 21:20

  • 7220
  • 0
Асен Василев: Големите решения за България, за първи път, се вземат в парламента
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

През последните години се вдигнаха доста социални плащания. Дадоха се 80 милиона за заплати и въпреки това останахме в рамките на 3% дефицит. Проблемът на България е, че в последните 15 години се залагат едни средства, които никога не стигат. Това е така, защото някой в институциите не си е свършил работата. Това заяви министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на в предаването „Панорама” по БНТ.

3% дефицит е границата за една държава, че няма да и се налага да задлъжнява. Направен е бюджет без напрежение, като исканията на синдикатите в размер на 300-400 милиона лв. могат да бъдат преразпределени. Заедно с всички социални плащания, увеличени по закон, имаме и над 8 млрд. лв. заложени за инвестиции, уточни той. България може да се развива, може да инвестира и в човешки капитал, и в инфраструктура и да има сравнително нормална социална система, заяви Василев.

„Видя се, че България може да се развива. Повечето държави, които влязат в ЕС неравенствата започват да намаляват. Това е така, защото Европа дава средства за кохезионна политика. Неравенствата в България растат и то драматично. Това означава, че не се формират гета и неравенства, а всеки има равен шанс. Колкото повече се събира ножицата, толкова по-бързо расте икономиката. Когато икономиката дава равен шанс, тя може да се възползва от талантите на своите граждани”, обясни финансовият министър.

Нов жесток скандал в НС, от "Възраждане" скочиха на Росица Кирова и Хамид Хамид

"Не искам да коментирам действията на служебното правителство, какво то е виждало реално и какво е казвало публично - за мен това са две различни неща. Когато се правеха тази пролет предизборни предсказания, за да се плашат хората, се обясняваше, че България няма как да е нормална европейска държава с нормални социални плащания, защото държавата ще фалира. Оказа се, че има как", посочи той.

Решението за „Росенец” е внесен, доколкото знам, от ПП. В правителството се работи доста спокойно. Решенията на правителството се вземат консенсусно, увери той.

"В рафинерията в Бургас не са извършени нарушения, които да доведат до отнемане на лиценза на "Лукойл", коментира министърът на финансите. Според Василев отнемането на концесията на "Росенец" не е нещо учудващо. Посочи обаче, че по времето на служебното правителство е премахнат контролът на "Гранична полиция" и НАП върху доставките на пристанището. Сега контролът е върнат.

Големите решения за България за първи път се вземат в парламента. За първи път хората, които вземат решенията седят в парламента, подчерта Василев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини