Приеха на първо четене законопроект за подобряване на критериите за номиниране на подуправител на НЗОК в комисия

  • 20 юли 2023 15:07

  • 351
  • 0
Приеха на първо четене законопроект за подобряване на критериите за номиниране на подуправител на НЗОК в комисия
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Васил Пандов и Костадин Ангелов. Текстът беше приет без да има дебат по него, като 15 народни представители гласуваха „за“, а трима „против“. 

Законопроектът подобрява реда за избор, критериите за номиниране и правомощията на подуправител на НЗОК. В действащото законодателство е възприет модел на избор пряко от Народното събрание на лицата, които заемат длъжност подуправител на важни органи на управление или фондове, които разходват средства, набрани от системата на задължителното осигуряване. Такъв е моделът в Кодекс за социалното осигуряване и в Закон за БНБ относно избора на подуправители на НОИ и на БНБ. Изборът на подуправителя на НЗОК от страна на Народното събрание преодолява слабостите на модела на еднолично назначение на подуправителя от управителя без обществен дебат и публична проверка на качествата на подуправителя, се посочва в мотивите на текста. 

На първо четене: Депутатите премахнаха срока за избор на управител на НЗОК

С настоящия законопроект се предлага критериите за избор на подуправителя да бъдат изравнени с тези на управителя, предвид обстоятелството, че в много случаи подуправителят изпълнява правомощията на управител и носи отговорност за управлението на публичния фонд, се посочва още в мотивите на законопроекта. 

В мотивите се казва още, че с измененията се прецизират правомощията на подуправителя на НЗОК, които са уредени самостоятелно на законово равнище от тези на управителя на НЗОК. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини