Министър Тагарев проведе среща с посланика на Хърватия у нас

  • 19 юли 2023 17:37

  • 402
  • 0
Министър Тагарев проведе среща с посланика на Хърватия у нас
© МО
Слушай новината Слушай новината

България и Хърватия споделят общи ценности, свързани с мира и сигурността в региона, отбраната и просперитета на гражданите на двете държави. Около това се обединиха на среща днес, 19 юли, министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за и извънредният и пълномощен посланик на Република Хърватия у нас Н. Пр. Ясна Огняновац.

По време на разговорите двамата подчертаха отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и коментираха перспективите за неговото надграждане. Обсъдени бяха въпроси от актуалния дневен ред на сигурността в региона, Европейския съюз и НАТО, както и взетите решения от Срещата на върха във Вилнюс. Дискусиите засегнаха и предизвикателствата, пред които сме изправени вследствие на войната в Украйна, като беше подчертана важността на единството и сътрудничеството между страните-членки на Алианса в този ключов момент. 

Министър Тагарев обсъди с турския посланик двустранните отношения в сферата на обраната

Сред основните обсъждани теми бяха продължаването и развитието на стратегическия диалог, съвместните учения и тренировки на въоръжените сили на България и Хърватия и възможностите за взаимодействие и обмен на обучаеми и преподаватели от висшите военни учебни заведения на двете страни. Министър Тагарев и Н. Пр. Огняновац обсъдиха и възможностите за отбранително-индустриално сътрудничество.

На срещата присъстваха съветникът на министъра на отбраната Радостин Илиев и началникът на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ Даниела Григорова, съобщиха от пресцентъра на МО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини