Христо Алексиев: Служебното правителство не е променяло концесионния договор на пристанище „Росенец"

  • 19 юли 2023 14:58

  • 776
  • 0
Христо Алексиев: Служебното правителство не е променяло концесионния договор на пристанище „Росенец"
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Към момента държавата притежава като собственост само кейовата стена на пристанище „Росенец“ и акваторията, посочи пред журналисти Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни, служебен вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията. Той заяви, че служебното правителство не е променяло концесионния договор на пристанище „Росенец“. 

„Целият тил на пристанището е собственост на „Лукойл“ и ако държавата прекрати концесията, тя не може да оперира това пристанище и то ще трябва да прекрати своята дейност. Ако това се случи, според него „Лукойл“ няма да може да работи и ще се предизвика поредната криза в сферата на горивата. „Това ще повлияе зле на икономиката и инфлацията“, добави той.  

Алексиев отбеляза, че концесията за пристанище „Росенец“ е сключена през 2011 г. с решение на правителството на Бойко Борисов за срок от 35 години. „Служебното правителство нито е променяло срокове по тази концесия, нито е удължавало срокове и не е променяло условия по самата концесия, така както са договорени. Защо те са договорени така е друг въпрос и трябва да се обърне внимание на това“, каза той, цитиран от БТА. 

Христо Иванов разкри каква е ролята на ДПС

Служебното правителство направи всичко възможно и принуди „Лукойл“ да премести цялата своя икономическа дейност в България, което даде възможност на държавата да си събере данъците, посочи още служебният министър на транспорта. По думите му само в рамките на пет месеца в държавния бюджет само от „Лукойл“ са постъпили 180 млн. лева, което е два пъти повече от всички данъци, събрани в държавата за последните 15 години. 

Според него в резултат на това, че „Лукойл“ е регистрирал икономическата си дейност в България, държавата е имала достатъчно инструменти да следи ценообразуването и да оказва натиск на „Лукойл“ да сваля цени. Тези пари са останали в българската икономика и в българския бизнес, посочи още той. 

Добре е народните представители да се запознаят със Закона за концесиите и там ще видят, че прекратяването на концесия е абсолютно в правомощията на изпълнителната власт – на Министерския съвет, добави Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни

Последвайте канала на

Мая Йорданова
776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини