Премиерът: У нас се разпространява нов наркотик, 100 пъти по-активен от хероина

  • 19 юли 2023 10:14

  • 3827
  • 0
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Има една тема, по която не говорим, не обсъждаме достатъчно, а може би не работим достатъчно. Това е темата за вноса и разпространението на наркотици. Темата е болезнена, важна, засяга изключително много хора и за съжаление през последните години особен успех в борбата с разпространението на наркотици не можем да отбележим. Това заяви премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на днешното заседание на Министерски съвет.

„Имаме нов повод за повдигане на въпроса - разпространението на нов синтетичен наркотик, който е сто пъти повече активен от хероина, който се разпространява чрез смесване с други наркотици. Той имаше разпространение първо в САЩ, след това в Западна Европа. Обсъдихме с министъра на вътрешните работи, от тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вноса, организираната престъпност и разпространението на наркотиците, за да се преборим с този огромен проблем“, допълни той.

Шефът на „Гранична полиция“ за хеликоптера, хвърлил наркотици в Турция: Сформирана е работна група

Той уточни, че фокусът ще бъде върху големите вносители, големите разпространители и идеята на този координационен механизъм ще е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции. Основните задачи ще бъдат под координацията на МВР, ГДБОП, Гранична полиция, също и Министерство на финансите, с Агенция „Митници“, ДА „Национална сигурност“, НСлС, МОН, Министерството на здравеопазването, Министерството на електронното управление. 

„Ще поканим за партньори Националното сдружение на общините, тъй като те могат да помогнат в тази дейност. Знаем, че кметовете, организацията около общинските училища и борбата със зависимостите също са част от техните задължения“, каза още Денков.

„Искам да похваля МВР, че в последния месец почти всеки ден излиза информация за успешно проведени акции както по отношение на миграцията, така и с борбата с организираната престъпност. Само за последното денонощие са били спрени 805 човека, които са се опитали да минат нашата граница с Турция. За същите 24 часа около 105 човека са задържани на територията на страната“, каза още премиерът.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
3827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини