Президентът към троянци: Във времена на политическо разделение вие показахте, че България може и трябва да бъде обединена

  • 17 юли 2023 21:05

  • 1549
  • 0
Президентът към троянци: Във времена на политическо разделение вие показахте, че България може и трябва да бъде обединена
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Ако един монумент е чужд на хората, той бързо обраства в бурени и забрава, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има, докато децата ни носят поне частица от любовта на Апостола към Отечеството. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при тържественото откриване на паметник на Васил Левски в Троян, цитиран от пресслужбата на държавния глава.

В словото си държавният глава посочи, че 186 години от рождението и 150 години от гибелта на националния ни герой българският народ продължава да черпи сила от святото дело на Апостола, а троянският край е силно свързан с революционния му път.

„Тук още се помнят думите на прозорливост на Левски за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима вяра, че в нашата земя ще господстват равенството пред закона, човешкото достойнство и свободата“, каза още президентът. По думите му признателността на българския народ към Левски е непреходна и тя показва, че и бъдещите поколения ще следват неговите завети. „Ще направим всичко възможно да съградим България такава, каквато я виждаше Апостола“, заяви държавният глава.

Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 186 години от рождението на Васил Левски

Президентът изказа благодарност към инициативния комитет, организирал изграждането на паметника, към кмета на община Троян Донка Михайлова, както и скулптора Борис Борисов, чието дело е паметника. Държавният глава изрази признателност на всички дарители, с чиято подкрепа е изграден монумента.

„В нелеки времена на политическо разделение вие показахте, че България може и трябва да бъде обединена, когато става въпрос за важни национални каузи и за нашето бъдеще – такова, каквото искаше да го види Апостола на свободата“, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите му създаването на паметник на Левски в Троян е израз на  уважение към поколенията жители на града и към техните храбри предци, за които понятията родолюбие, национална чест и достойнство са начин на живот.

Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Изграждането на паметника е финансирано от инициативен комитет чрез дарения от троянци и на съпричастни към делото на Васил Левски граждани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини