Министър Шалапатова обсъди развитието на пазара на труда с КНСБ

  • 17 юли 2023 20:25

  • 567
  • 0
Министър Шалапатова обсъди развитието на пазара на труда с КНСБ
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров.

Основните теми в разговора бяха свързани с развитието на пазара на труда, повишаването на качеството на работната сила, насърчаването на социалния диалог и колективното трудово договаряне.

В срещата участваха заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова и ръководният екип на КНСБ.

Президентът на КНСБ: Собствениците на институции за бързи кредити имат общо с хазарта

В следващите седмици Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще проведе срещи с всички социални партньори.

Министър Шалапатова подчерта ролята на държавата за насърчаване на социалния диалог с цел да бъде по-конструктивен и да предлага устойчиви решения за повишаване на качеството на живот в България.

Двете страни се обединиха около мнението, че развитието на колективното трудово договаряне е сред най-ефективните инструменти за повишаване на доходите и подобряване на условията на труд, който допринася и за преодоляване на неравенствата и постигане на по-голяма справедливост на пазара на труда. По време на разговора бяха обсъдени възможностите за повишаване на уменията, знанията и квалификацията на работната сила и за насърчаване на заетостта на хората с увреждания.

Обсъдена беше и подготовката на Национален план за действие по заетостта за 2023 г. в спешен порядък след приемането на Закона за държавния бюджет от Народното събрание. Екипът на МТСП увери ръководството на КНСБ, че ще разчита на професионалната компетентност и опита на социалните партньори при изпълнението на приоритетите, свързани с анализирането на пенсионната система и системата за социално подпомагане. Основна тема бяха и въпросите за усъвършенстване на трудовото законодателство с акцент върху безопасните и здравословни условия на труд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини