Денков във Вилнюс: Поемаме ангажимента да надградим бойната група в България до ниво бригада

  • 11 юли 2023 20:24

  • 2963
  • 0
Денков във Вилнюс: Поемаме ангажимента да надградим бойната група в България до ниво бригада
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

България трябва да надгради своите собствени въоръжени сили, заяви днес министър-председателят Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С след края на първия ден на форума на НАТО в Литва.

Това включва допълнително въоръжение, включително 16-те самолета "Ф-16 Блок 70", двата мултифункционални кораба, които се очаква да влязат в действие, осигуряване на бронирани машини за пехотата, за да бъде покрит целият спектър – въздушно, морско и наземно пространство, каза Денков. Това включва и надграждане на многонационалната бойна група в България. "Ние поемаме ангажимента да я надградим, така че да стане на ниво бригада, което означава допълнителни сили да се осигурят", заяви той на брифинг за български журналисти.

Денков във Вилнюс: Украйна ще стане член на НАТО, когато това е възможно

Денков каза, че решението за трите регионални плана за отбрана, които бяха одобрени от НАТО, и един от тях засяга зоните на Черно и Средиземно море, са важни и че подобни планове не е имало от Студената война насам. "Те именно показват, че рискът да има ескалация трябва да се разглежда сериозно. Но искам ясно да подчертая, че съставянето на тези планове и изграждането на бойните сили всъщност има единствено защитен и сдържащ характер", допълни премиерът. "Когато има такива сили, всеки агресор би се замислил дали би поискал да рискува в това отношение", каза още той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини