Велизар Шаламанов: Трябва да спрем зловредното влияние на Русия в българското общество

  • 11 юли 2023 17:39

  • 1534
  • 0
Велизар Шаламанов: Трябва да спрем зловредното влияние на Русия в българското общество
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Украинският Зеленски е амбициозен и смел в своите желания към съюзниците. Украйна споделя ценностите от атлантическия алианс. На всички е ясно, че мир в Украйна може да има, само когато страната стане член на НАТО. Това заяви военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Срещата на Зеленски с Байдън ще даде силен сигнал за подкрепата към Украйна, допълни той.

Изтласкването на руските войски от Украйна може да стане по два начина – с много силна военна подкрепа отвън или ако в Русия бъде обявено, че се слага край на тази т.нар. „военна операция“, посочи бившият министър на отбраната. НАТО разполага с най-добрия механизъм за бързо взимане на решения в трудни ситуации, каза Шаламанов.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли "Путин, вземай български територии"?

„Изглежда, че няма готовност нито Украйна да бъде поканена в НАТО, нито да стане член на Алианса. Това означава, че се оставя времеви прозорец да се търгува членството на Украйна в НАТО в преговори с Русия“, коментира украинският президент.

„Липсата на времева рамка е в полза на Украйна – това означава, че страната още утре може да бъде поканена и да стане член на НАТО, както се случи с Финландия и Швеция. Едно от естествените условия е руските войски да бъдат изтласкани от Украйна“, смята Шаламанов.

По думите му посещението на Зеленски в Словакия, Полша и Турция не е случайно. В бъдеще подкрепата за членството на Украйна ще зависи именно от тези страни.

„За мен е много важно след посещението на Володимир Зеленски в България да видим едно следващо действие, като поемане на ангажимент за повишаване разходите за отбрана, превъоръжаване на армията ни чрез подпомагане на Украйна и придобиване на по-модерно въоръжение според изискванията на НАТО, задълбочаване на военно-техническото сътрудничество с Украйна и други страни в Европа, разширяване на бойната група на НАТО, за една по-голяма роля на България за противодействие на дезинформацията и това най-после страната ни да може да председателства среща на върха на НАТО“, изброи военният експерт.

Според Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал България най-после трябва да направи крачка напред по отношение на Русия. „Това изисква амбиция, лидерство, смелост. Това няма как да стане ако Русия продължи да провежда своя информационна кампания, без съпротива. Всичко трябва да бъде разкрито и подтиснато, за да няма това зловредно влияние в българското общество. България е имала периоди, когато премиерът и съветът по сигурността са действали решително в тази посока“, подчерта той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини