Транспортният министър разясни кога би могло „Български пощи“ да имат европейски облик

  • 11 юли 2023 16:42

  • 623
  • 0
Транспортният министър разясни кога би могло „Български пощи“ да имат европейски облик
© Булфото (архив)

Планът за оздравяване на „Български пощи“ ще е готов най-късно през септември. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника, цитиран от пресцентъра на министерството. 

„Български пощи притежават достатъчен ресурс за развитие, но грешни управленски решения и липса на дългосрочна стратегия са спъвали този процес досега", посочи министърът по повод готвения план за преструктуриране на дружеството, който ще бъде представен на Европейската комисия през септември.

„Предстоят сериозни организационни и управленски решения както за стабилизиране на „Български пощи“ ЕАД в момента, така и за трайно оздравяване на дружеството. От първия ден започнахме анализ на действията за трайно решаване на финансовите проблеми на дружеството“, подчерта Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника.

От министерството припомнят, че през май тази година Европейската комисия одобри държавна помощ от 26,5 млн. евро като спешна подкрепа за ликвидността на „Български пощи“. Тогава България гарантира, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен или „Български пощи“ ще представи план за преструктуриране, който да осигури дългосрочна жизнеспособност на дружеството.

„Български пощи“, съвместно с министерството, работят ежедневно по подготовката на плана, като всеки етап от него се консултира с представители на ЕК. Той ще включва мерки за оздравяване, които в средносрочен хоризонт да изведат компанията от тежките финансови затруднения, посочват от ведомството. 

ЕК одобри държавна помощ от 26,5 млн. евро за "Български пощи"

Европейската комисия е изразила готовност още в края на юли да разгледа работен проект на оздравителния план, така че когато започне работната сесия през септември, той да бъде одобрен официално в кратки срокове. Това ще позволи пощенският оператор веднага да започне да усвоява заложените средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са в размер на 100 млн. лева и са насочени към модернизиране на сегашните услуги и въвеждане на нови.

При среща с КНСБ в началото на юли министър Гвоздейков определи решаването на проблемите в „Български пощи“ като приоритет. Той потвърди тази своя позиция и при представянето на бюджета за транпорт в ресорната комисия в парламента на 6 юли.

Последвайте канала на

Владимир Василев
623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини