Президентът Румен Радев ще открие конференцията „Дни на математиката в София”

  • 10 юли 2023 07:25

  • 276
  • 0
Президентът Румен Радев ще открие конференцията „Дни на математиката в София”
©
Слушай новината Слушай новината

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще открие международната конференция „Дни на математиката в София“, която ще се състои под патронажа на президента в зала „Васил Левски“ на хотел „Хаят Риджънси“ в София. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Форумът се организира от Института по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и със Съюза на математиците в България. Конференцията ще събере в София повече от 200 учени от над 30 държави. 

Ген. Събев: Радев е стратегически неадекватен

В рамките на откриването се очаква президентът Радев да приветства участниците и гостите на конференцията и да връчи наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 г. Наградата се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Предишните носители на наградата са Мартин Касабов от Университета Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев от Университета Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университета на Южна Калифорния, САЩ (2020).  

От 10-и до 14 юли в рамките на Международната конференция „Дни на математиката в София” (Mathematics Days in Sofia) участниците от 30 държави ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката, съобщиха организаторите.  

Те посочват, че много български математици и информатици работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като „Дни на математиката в София“ е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие. 

В рамките на конференцията ще се проведат работни срещи, както и заседания в седем секции и пет мини-симпозиума.  

Международната конференция “Дни на математиката в София 2023” се провежда с подкрепата на Научна програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки”, Министерството на образованието и науката и Фондация „Саймънс“. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини