Денков разкри дали е уведомил Радев за Зеленски и заяви: Помощта за Украйна е националният интерес на България днес

  • 09 юли 2023 18:51

  • 4673
  • 0
Денков разкри дали е уведомил Радев за Зеленски и заяви: Помощта за Украйна е националният интерес на България днес
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Непосредственият повод за визитата бяха два документа - декларация за подкрепа на членството на Украйна в НАТО след войната и меморандум за енергетиката. И двата документа съответстват на интересите на България. Всички други интерпретации, които чуваме, не са състоятелни. Това каза в предаването "На фокус" по Нова телевизия премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С по повод посещението на украинския президент Володомир Зеленски в България.

Той уточни, че периодът на визитата е подбран така, че да е преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идния вторник.

Изключително важно е всякакви зони на конфликт да стоят далече от нашите граници. Подкрепата за Украйна увеличава нашата сигурност. Това е националният интерес на България днес, подчерта Денков.

В отговор на въпрос министър-председателят разкри, че е уведомил президента Радев за визитата на Зеленски.

Нито има капан, нито съм се опитвал да създавам някакви интерпретации. Уведомих президента, защото това е другата институция, която трябва да бъде информирана, посочи премиерът.

Не знам защо президентът Радев не е поканил Зеленски, знам че на ниво правителство България подкрепя Украйна. Тъй като нямаше инициатива от другата страна, тази инициатива дойде от Министерски съвет и от Народното събрание, отбеляза Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли "Путин, вземай български територии"?

Попитан дали има разделение на ниво институции в българската политика, той коментира: "Политиката, която доведе до посещението на Зеленски и която ще представям след два дни във Вилнюс, е тази, която плътно следва решенията на Народното събрание и Министерски съвет. Това е политиката на България, няма друга политика. Дали е разделен народът, е друг въпрос. И ние, и президентът трябва да се опитваме да обединяваме хората".

Денков увери, че няма разминавания в кабинета по отношение на военната помощ за Украйна.

По думите му България ще помогне на Украйна с това, което можем да дадем, без да застрашаваме нашата боеспособност. Премиерът отбеляза, че военното министерство и началникът на отбраната ще направят преглед на всичко, което е налично и какво ни трябва, за да защитим държавата и, ако има нещо излишно, ще се обсъжда дали да бъде предоставено на Украйна.  Имаме муниции, чийто срок на годност изтича до две – три години. Ако не ги предоставим в този случай, ще трябва след това да платим, за да бъдат унищожени. Ние оставаме с други, които са достатъчно, за да покрият нашата боеспособност, обясни премиерът. 

За ядрените мощност на атомната електроцентрала "Белене" Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С посочи, че ако е могло да бъдат реализирани, сигурно отдавна това да е било направено. Според него Русия дълго време ще бъде под санкции и това показва, че България няма как да реализира този проект. Срещу това оборудване ще получим цената, която сме платили навремето, за да можем да го вземем, посочи премиерът. 

Акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С коментира и решението на лидера на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да се откаже от имунитета си. Дали Борисов си е дал имунитета, или не няма толкова голямо значение, колкото това работи ли нашата правосъдна система. Този, който прави нарушения, особено корупция във високите етажи на властта, може ли да бъде разследван и осъден - това е, което имаме като проблем, каза Денков.  

За бюджета за 2023 година премиерът отбеляза, че в него за тази година е заложен дефицит от 3%. Очевидно беше, че бюджетът е много закъснял и трябваше да се направи максимално бързо, посочи той. Действително нямаше време да се разработят новите политики, добави Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

По думите му охвърлянето на референдума за запазване на българския лев, иницииран от партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", е юридически правилно: "Отхвърлянето на референдума е на базата на юридически аргументи. Аз всъщност съм дълбоко убеден, че българският народ е проевропейски настроен. Да, може да е разделен, но болшинството е проевропейски настроено. И ако ние успеем правилно да обясним за какво става дума, каква полза ще имат хората от въвеждането на еврото - че ще изчезнат такси, ще е полезно за бизнеса, така че и да има референдум, а съм сигурен, че ще го спечелят проевропейските сили".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини