Делян Добрев: В Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. метра газ на година

  • 08 юли 2023 17:53

  • 2239
  • 0
Делян Добрев: В Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. метра газ на година
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

13 милиарда кубически метра газ може да добива страната ни годишно от две находища в блок "Хан Аспарух" в Черно море. Това са изнесли като данни пред парламентарната енергийна комисия от Консорциума между "ОМВ и Тотал", който от 2012 г. проучва залежите на природен газ в българската акватория на Черно море, съобщи депутатът и бивш енергиен министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, цитиран от БНТ.

Проучванията са във финалната си права и консорциумът е представил пред депутатитет конкретни количества, на базата на направените до момента проучвателни сондажи.

Блок "Хан Аспарух" се намира в североизточната част от българската акватория на Черно море и е близо до открито находище на природен граз в Румъния. Консорциумът "ОМВ - Тотал" са представили пред енергийната комисия резултатите от проучванията до момента.

Над 70% от предлагания капацитет на газопровода Гърция - България е резервиран за периода 2023-2024 г.

"Техните очаквания са в първите 10 години от експлоатация на евентуалните две находища, които те се надяват да докажат в началото на следващато година са да добиват по 13 милиарда газ на година за първите 10 години. След това добива да намалее в извествен смисъл до около 8 милиарда кубика. Което е изключително добра новина за България", заяви Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини