Ивайло Вълчев, ИТН: Казусът с референдума на "Възраждане" показа правното ниво в НС

  • 07 юли 2023 17:48

  • 2879
  • 0
Ивайло Вълчев, ИТН: Казусът с референдума на "Възраждане" показа правното ниво в НС
© Кадър: Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Оказа се, че има проблем с процедурата. На практика не се гласува предложението на правната комисия, която отхвърли референдума, а предложението на вносителя, т.е. на "Възраждане". Решението на комисията е да не се свика референдум, съответно ние трябваше да гласуваме „против“ това решение, защото ние сме „за“ да се свика референдум. А тези хора, които са „против“, трябваше да гласуват „за“ решението на комисията, защото са „против“ да се свика референдум. Това заяви в студито на Nova News депутатът от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" (ИТН) Ивайло Вълчев.

„Така излиза, че референдумът е приет, а против него сме гласували ние и "Възраждане". За мен това е един анекдотичен случай, който показва правното ниво на подготовка в Народното събрание. Казус има със сигурност, но как ще бъде разрешен – не знам, защото не съм юрист. Факт е обаче, че доста юристи ще се изпотят, докато го обяснят, камо ли да го разрешат“, допълни Вълчев.

След отказа от парламента: Костадинов призова президента да насрочи референдум за еврото

Той подчерта, че от ИТН са против идеята на референдума, но подкрепят идеята референдумът да се състои и хората да бъдат питани.

След като от "Възраждане" са изпълнили всичко по закон, няма причина Народното събрание да не допусне провеждането на този референдум. Йордан Цонев беше много прав, когато каза, че тези, които са против провеждането на референдума, не си свършиха работата преди това, посочи Вълчев.

По думите му би било притеснително, ако една страна-членка на ЕС, която се стреми към еврозоната и Шенген, се опита да затегне режима за провеждане на референдуми.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини