ГЕРБ обвини ПП-ДБ в плагиатство на идеята им да продадем оборудването за АЕЦ "Белене"

  • 05 юли 2023 10:41

  • 1637
  • 0
© Novini.bg

От ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в предлагат да продадем закупеното преди години оборудване за АЕЦ "Белене" на Украйна на цена не по-ниска от тази, която сме заплатили, а именно 1 милиард и 200 милиона лв. Това припомни на брифинг в парламента Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

"Ние централа нямаме, но по времето на Тройната коалиция сме поръчали оборудване. Това оборудване до момента, в който „Белене“ бе спрян като проект през 2012 година, руснаците го бяха произвели. Отидохме на арбитраж, който каза, че трябва да го платим и да го вземем – за около 1 милиард и 200 милиона лева. То вече 3-4 години стои на площадката на „Белене“ и го съхраняваме както трябва. След началото на войната в Украйна това оборудване загуби своя смисъл, защото централа с такова оборудване може да бъде построена само от руснаците. Имайки предвид санкциите към Русия, този проект няма никакво бъдеще. Това оборудване не може да бъде използвано в България, защото няма кой да построи централа с руско оборудване.То може да бъде реализирано в Украйна. Те имат построена централа. Трети и четвърти блок в една от техните централи са завършени на 80%. Единственото, което им липсва е нашето оборудване. Ние се явяваме единственият продавач в света на оборудването, от което украинците имат нужда. Те са единственият купувач в света на оборудването, което ние имаме и не можем да използваме. Преговори от министъра на енергетиката със своя украински колега и да уговори продаването на цена не по-ниска от цената, на която България го е купила. Може да е по-висока цената, но не и по-ниска", обясни той.

Предлагат да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене"

Добрев обвини ПП-ДБ, че се хвалят с тази идея, но подчерта, че тя в действителност е на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на. "Колегите от ПП-ДБ много обичат да си присвояват чужд труд, защото видях, че още снощи са се похвалили с една инициатива на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и проект на решение на Народното събрание, което ние внесохме вчера. Няма нито една дума, нито една запетая, която да е предложена или сложена от ПП-ДБ. Това, че си присвояват тези заслуги граничи с плагиатство. Вчера видях спонсорирани реклами в интернет как това било тяхно предложение. Ние ги поканихме да се подпишат на нашето предложение, ако подкрепят тази идея и те го направиха", добави народният представител. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини