Американският посланик: Лидерът на "Възраждане" разбира САЩ напълно погрешно

  • 30 юни 2023 21:37

  • 7195
  • 0
Американският посланик: Лидерът на "Възраждане" разбира САЩ напълно погрешно
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Приветстваме подкрепата на България за Украйна в последната година и половина. Оценяваме подхода на сегашното правителство, който можем да определим като по-решителен. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

В отговор на въпрос ще бъдат ли изпращани български войници в Украйна, Мертен каза: "Според мен това е фалшива информация, разпространява се, за да плаши хората, не само тук. Просто не е вярно. Изпращането на войници в Украйна не е в дневния ред на когото и да било".

Бихме искали да видим по-малка зависимост на България от Русия в определени сфери, като енергетиката например. Напълно разбирам историческата роля на Русия за освобождението на България. Нашият проблем не е с Русия, но властта в Русия предприе стъпки, които осъждаме остро и които имат последствия за целия цвят. Нашата задача е властта в Русия да си понесе последствията за действията си и агресията да спре, посочи Мертен. Нашата политика е да подпомагаме Украйна да изтласка Русия от своята територия, добави дипломатът.

Той увери, че САЩ не се месят във вътрешните работи на България.

Като посланици, ние се застъпваме за политиките, които САЩ подкрепят, но не участваме в избора на управляващи. Не се занимаваме с такива неща. Твърдо вярвам, че това е избор на българския народ. Затова се провеждат избори, затова хората гласуват. Отговорност на българите е да избират тези, които да ги ръководят. Ние работим с тези, които българите изберат, подчерта американският посланик.

Американският посланик: Не съм обсъждал имена с никого и не ми е работа

Той обясни, че санкциите по закона "Магнитски" имат международно действие и не са фокусирани върху България. Не виждам връзка между тях и тези, които идват на власт. Това е способ за подпомагане на съюзниците ни при укрепване на върховенството на закона, посочи Кенет Мертен, като уточни, че към момента Вашингтон не готви нови санкции по "Магнитски".

Мертен коментира и обвиненията на лидера на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика.

Лидерът на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" очевидно е човек, който обича страната си е много ревностен. Но той разбира страната ни напълно погрешно. Ние защитаваме позиции. Понякога успяваме да убедим правителствата да подкрепят определени позиции, понякога не. Това правим ние тук, това правят и посолствата по целия свят. Но не се занимаваме с нещата, в които ни обвиняват, каза още посланикът на САЩ в България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини