Министър Тагарев призна, че започваме да даваме по-голяма помощ на Украйна

  • 30 юни 2023 21:19

  • 3788
  • 0
Министър Тагарев призна, че започваме да даваме по-голяма помощ на Украйна
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

България ще продължи да помага на Украйна с каквото можем и до когато е нужно. Самата помощ ще стане по-голяма процентно. Това заяви министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за в предаването „Панорама“ по БНТ.

Сега даваме втори пакет и ще продължим потребностите на у армия, за да им помогнем още. Помощта ни е ценена от Украйна и от нашите съюзници в НАТО. Това, че даваме помощ е добре да е известно на гражданите. Русия разруши международния правов ред. Тя нападна суверенна държава, а това е недопустимо. С какво точно не е нужно да е публично, защото е секретна информация, изтъкна той.

Една офанзива никога не е лесна. Това е рискова дейност. Украйна не разполага с авиация. За съжаление руската авиация е по-силна в момента, но Украйна успява да компенсира с получената помощ, призна Тагарев.

Министър Тагарев: Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна

Той отрече да се разформироват армейски части, за да се помогне на Украйна.

Министър Тагарев съобщи, че българи ще обучават украински санитари в София. „Ще обучим до 60 бойни санитари от Украйна в рамките на годината. Не е ставало въпрос да изпращаме наши хора в Украйна“, подчерта той.

„МС взима основните решения във външна и вътрешна политика, както и за националната сигурност. Президентът също има важна роля и ние трябва да работим съвместно с него, особено във военно време. Не можем да го игнорираме. Той има функции, описани в Конституцията. Работим, така както пише в законите. Установили сме контакт с него, говорим си и това е най-нормалното нещо“, смята министърът на отбраната.

Следим обстановката след опита за преврат в Русия, анализираме я и заедно с нашите съюзници търсим възможности, каза още министър Тагарев. 

Разчетите показват, че за издръжката на армията са нужни 34 млрд. лева. Намерението ни е бюджетът за отбрана да нараства, посочи той.

Ние подкрепяме членството на Украйна в НАТО, но не по време на войната. Ако това стане по-рано, ще означава да се стартират всички механизми за подобна ситуация, а НАТО не е готово за това, каза още военният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини