Гаджев от ГЕРБ: Четири парламентарни групи настояваме за реално присъединяване на Украйна към НАТО

  • 30 юни 2023 12:57

  • 1422
  • 0
Гаджев от ГЕРБ: Четири парламентарни групи настояваме за реално присъединяване на Украйна към НАТО
© Булфото (архив)

Вчера четири парламентарни групи – ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, ПП-ДБ, ИТН и ДПС внесохме проект на декларация, която призовава за даване не само на пътна карта, но и за реално присъединяване на Украйна към НАТО. Това заяви народният представител и председателстващ комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев, който участва във форум във Военния клуб, организиран от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", за поуките от войната в Украйна, за подготовка, превъоръжаване и изграждане на съвременни способности на Българската армия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Гаджев каза, че става въпрос за предложение за декларация на парламента, а не за решение, което показва волята на парламента и дава указания на правителствените органи без да ги задължава. По думите му много страни в европейската част на НАТО са приели подобни декларации, така че това не е прецедент. Според Гаджев това е важно да се случи сега, защото показва политическото послание за настроението в мнозинството от българските политически сили за ролята на НАТО и гаранциите за сигурност към Украйна. Вече е редно да мислим една стъпка напред - как Украйна ще бъде възстановена и как тя ще бъде интегрирана в системата за сигурност на Европа, каза Гаджев.

Министър Тагарев: Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна

Според депутата Украйна може да се присъедини към НАТО след края на войната. Той е на мнение, че трябва да има ясни гаранции, че дадената на Украйна покана за членство през 2008 г. още стои на масата. "Въпросът е сега да има реални действия и това да бъде и българска позиция по време на Срещата на Върха на НАТО във Вилнюс", коментира депутатът. 

Помолен да коментира дали България трябва да участва в разговори във връзка с идеята да се дадат гаранции за сигурност на Украйна, но не от НАТО като формат, а от някои страни-членки по отделно, народният представител каза, че страната ни трябва да участва в общия дебат и да бъде част от общото решение, което се взема от Срещата на върха на НАТО. "Тази тема не стои у нас на дневен ред", каза Гаджев.

Депутатът отбеляза, че очаква отпор от партия "Възраждане". "Ще видим с какви мотиви. Дезинформацията става тяхна запазена марка", коментира той. 

Попитан запознал ли се е с военната помощ за Украйна, която България ще предостави Христо Гаджев каза, че в Народното събрание все още няма получена информация каква точно помощ изпращаме. Депутатът предложи, че е въпрос на техническо време тази информация да бъде изпратена от Министерския съвет до Народното събрание, защото става въпрос за класифицирана информация. Гаджев каза, че не може да се "отвори" тази информация, тъй като последното служебно правителство я е засекретило и преди да се разсекрети трябва да минат съответните срокове, записани в Закона за класифицираната информация.

Христо Гаджев каза още, че не очаква във военната помощ за Украйна, която България изпраща, да има противовъздушна отбрана. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини