Доц. Ташев представи новата си книга за РС Македония, Радев коментира позицията на страната ни по темата

  • 29 юни 2023 18:18

  • 665
  • 0
Доц. Ташев представи новата си книга за РС Македония, Радев коментира позицията на страната ни по темата
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Доц. Спас Ташев от БАН представи днес новата си книгат „Борбите на македонските българи за права и независимост – 68 случая от периода 1944 – 1994 г.“, предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

"В книгата са включени поредица от статии, в които са представени борбите на българите в Македония през периода 1944 – 1994 г.", разказа авторът в по време на представянето в Националната библиотека.

"По времето на социализма темата за Македония беше табу. След 1944 г. изследванията спряха и българите не знаехме какво става със сънародниците ни в Македония. Познавам антибългарската реторика още оттогава. Няма разлика от това, което се говори днес в РС Македония и това, което се прокламираше преди 30 години", заяви доц Ташев.

На събитието присъстваше и президентът Румен Радев: "Можем да наречем тази книга необходим, макар и закъснял във времето, лъч светлина в съдбата на българите. Тази книга е липсващото звено в аргументацията на България по отношение на европейската интеграция на РСМ", категоричен бе държавният глава.

"За мен проблемът беше, че България не поставяше въпроса за българите в РСМ - само до преди години те не съществуваха в декларациите ни за външната политика", допълни Радев. 

Радев: Присъединяването на РСМ към ЕС да се гради на критериите за членство, а не на лобистка политика

Според него ветото на България към РСМ през 2020 г. е било справедливо, и смята, че след него е имало огромен външен натиск за приемането на съседката ни в ЕС.

"Нашата позиция е изградена на базата на историята", каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

"Не поставяме нови условия - искаме досегашните да се изпълнят. Няма как да имаме добросъседство с РС Македония, докато виждаме фалшификация на учебници и история, докато има побоища, дискриминация към българите и палежи", категоричен бе Радев.

Няма как да се откажем от тези позиции, ако уважаваме историята си, завърши държавният глава. 

На събитието присъстваха още представители на МВнР, македонски българи, общественици, ангажирани с каузата за правата на българите в РСМ и запазване на културно-историческото ни наследство там.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Радина Лазарова
665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини