Министър Тагарев: Няма да изпращаме наши медици в Украйна, но ще подготвим украински санитари за фронта

  • 29 юни 2023 11:50

  • 2531
  • 0
Министър Тагарев: Няма да изпращаме наши медици в Украйна, но ще подготвим украински санитари за фронта
© Novini.bg

България няма да изпраща медици и санитари на фронта в Украйна, но ще подготви и обучи украински санитари в симулационния тренировъчен център на ВМА. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за по време на изслушването му пред депутатите в парламента.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13498

От трибуната той припомни, че още 48-ото Народно събрание прие решение за оказване на помощ на Украйна, където е упоменато, че т.4 от решението позволява пребиваването до 60 украински санитари на наша територия за обучение.

По думите на министър Тагарев до 15 бойни санитари на Украйна минават обучение с продължителност 10 работни дни в симулационния център на ВМА, който е изграден с финансовата подкрепа на САЩ.

Изслушват министъра на отбраната Тагарев в парламента

Този симулационен център от най-ново поколение се използва както за подготовката на наши санитари, така има и капацитет да поеме обучението на бойните санитари за нуждите на Украйна, обясни министърът на отбраната.

Относно присъединяването на България в организацията на Европейския съюз за осигуряване на един милион боеприпаси и снаряди за Украйна Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за поясни, че по този начин страната ни демонстрира коректна подкрепа спрямо новата секторна политика на ЕС за обществени поръчки в сферата на отбраната. По думите му така ще се създадат възможности за укрепване на отбранителните способности на България.

Министър Тагарев поясни също така, че присъединяването ни към инициативата ще влее свежи парични средства в българската отбранителна индустрия, позволявайки ѝ да развие нови мощности.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини