Няма как да излезе сметката на нито един зърнопроизводител през тази година

  • 22 юни 2023 09:53

  • 1175
  • 0
Няма как да излезе сметката на нито един зърнопроизводител през тази година
© Novini.bg/ Canva

"Към момента има около 1 милион и 700 хиляди тона пшеница по складовете на производителите. Наличен е и почти един милион тона слънчоглед. Това е доста повече от всички предходни години. Имаме рекордни остатъци. Реколтата, която предстои да приберем, е със страшно висока себестойност, а цените са много надолу. Няма как да излезе сметката на нито един производител през тази година". За това алармира Илия Проданов, съветник на министъра на земеделието и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той обясни пред БНР, че към момента се очаква една нормална реколта, въпреки че климатът влияе върху качеството на зърното през последния месец.

"И откъм добив, и като възможност за прибиране на реколтата".

Министър Вътев: Държавата ще помага на зърнопроизводителите да намерят пазар

В момента цената на пшеницата е до 38 стотинки, ечемикът е от 30 до 32 стотинки и ще има много голяма загуба, посочи Проданов.

Търсенето на нови пазари за българското зърно е дългосрочна мярка, каза още той.

"Проблем с пазара на стоки има в целия ЕС. Трябва да има определено преосмисляне на правилата и изискванията към производителите"

Той не смята, че е финансовата подкрепа би помогнала в случая. Забраната за внос на зърно в България и още няколко европейски страни до 15 септември също не решава проблема. 

"За да действа тази забрана, тя трябва да бъде разширена. Необходимо е в списъка да влязат и други продукти и култури – олио, сухо мляко, мед. Срокът на действие също не е достатъчен. Трябва да бъде поне до края на годината. Всичко е въпрос на комуникация с ЕК. Единственото решение е спирането на този внос в Европа, поне докато успеем да изчистим нашите количества".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини