Атанасова за изслушването за Сарафов: Да чуем правосъдния министър утре, има и по-важни неща

  • 21 юни 2023 16:09

  • 1124
  • 0
© Novini.bg

Заседанието на Висшия съдебен съвет е утре. При всички положения е по-правилно да изслушаме министъра, след като вече е минало заседанието на ВСС и той е поставил въпроса пред Пленума на ВСС по отношение на това дали компетентната Прокурорска колегия гласува, или трябва Пленумът да гласува избора на временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Това заяви пред журналисти Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, (ГЕРБ-СДС), след като Правната комисия в парламента не успя да приеме дневния си ред и заседанието бе прекратено. 

Министърът на правосъдието Атанас Славов пристигна в Народното събрание, за да отговаря на депутатски питания, свързани с избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, критикува и председателя на Правната комисия - Стою Стоев от ПП, че не върши работата си, както би трябвало.  "Той допусна, според нас, съществена грешка. И съгласно Правилника на Народното събрание, и съгласно правилата за работа, на която и да е комисия, първо се гласува дневен ред. След това се правят предложения по неговото разместване или отпадане на точки. Това, обаче, не му попречи да отклони моето предложение и да подложи на гласуване дневния ред на заседанието на комисията", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

На изслушването за Сарафов: Депутатите не успяха да приемат дневния си ред, излязоха в почивка

Според нея, има и по-важни неща от Борислав Сарафов. Такива, които не търпят отлагане. Като например промените в Наказателния кодекс, касаещи пътно-транспортните произшествия, каналджийството и "много по-сериозни теми, от които се интересува обществото". "Не смятам, че един ден забавяне на изслушването на министъра в пленарана зала това ще промени избора на Прокурорската колегия на ВСС или тълкуването", добави Атанасова. 

"Няма логика защо трябва да го изслушваме. Тази точка е внесена от ПП, които настояват за това. Според мен това е намеса в друга абсолютно независима власт. Те следва да се коментират във ВСС. Нашата работа по отношение на всички коментари следва да се простира до коментари на законодателството и приемане или отхвърляне на годишните доклади на органите на съдебната власт. Считам, че не е роля на политиците да коментират законосъобразност или целесъобразност при избор на орган на независимата съдебна система. Смятам, че са спазени правилата", коментира още Атанасова. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини