Каракачанов: С титлата „Д-р Хонорис Кауза“ ли Скопие си купи лоялността на Илхан Кючюк?

  • 20 юни 2023 14:25

  • 1034
  • 0
Каракачанов: С титлата „Д-р Хонорис Кауза“ ли Скопие си купи лоялността на Илхан Кючюк?
© Колаж: Фейсбук/ Булфото

С титлата „Д-р Хонорис Кауза“ ли Скопие си купи лоялността на Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е? Не е зле да се замислим за „топлия“ скандал „Катаргейт“. Просто да си го припомним. Нищо повече!

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1240

Тези теми повдига бившият зам.-министър председател по обществен ред и сигурност на България Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността във връзка със скандалния Компромис 18 (станал известен като „Скопиегейт“), който българският евродепутат и докладчик за напредъка на Република Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, се опита тихомълком да пробута в ЕП. Припомняме, че представителят от ДПС в Брюксел предложи всички български текстове в т.нар. френско предложение, да бъдат изтеглени при предстоящото гласуване на доклада. Сред тях са текстовете за включването на българите в Конституцията на т. нар. „Република Северна Македония“; искането да отпадне нуждата историята да се базира на оригинални документи, както и да отпаднат текстовете срещу престъпленията от омраза към българите в страната и т.н.

Припомняме, че предни дни и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йоданов обвини в национално предателство евродепутата от ДПС Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е. Йорданов отбеляза, че Кючюк е докладчик за напредъка на Република Северна Македония (РСМ) в ЕП и вчера е премахнал от проектодоклада поправка 18, в която влизат всички двустранни въпроси между Скопие и София, както и всички точки за етническото преследване и проблемите на лицата с българско самосъзнание в Северна Македония.

Прилагаме и пълния текст на позицията на Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността във „Фейсбук“:

Все по-интересни факти изникват около биографията на докладчика за напредъка на Република Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, евродепутатът от ДПС Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е. Скандал предизвикаха предложенията, които той внесе в Доклада, който предстои да се гласува след дни в ЕП.

Какво предложи той?

-          Да отпаднат текстовете за включването на българите в Конституцията на т. нар. „Република Северна Македония“;

-          да отпадне и нуждата историята да се базира на оригинални документи;

-          да отпаднат и текстовете срещу престъпленията от омраза към българите в страната и т.н.

Все текстове, които уж бяха вкарани като условие да се гласува френското предложение за даване старт на преговорите на РС Македония в ЕС. Само напомням, че уж благодарение на присъствието на тези текстове 47-ото НС гласува отпадане на ветото на България, което единствено спираше враждебно Скопие по пътя му към Брюксел. Не случайно този скандал с българска следа и адрес Брюксел, е наричан вече „Скопиегейт“.

Дотук спирам с фактологията около скандала с Компромис 18 и повдигам един друг въпрос. През 2022 г. Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в Европа – ФОН в Скопие. Званието си той получава на церемония в присъствието на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера Артан Груби, министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски. Всичко това е запечатано за поколения в снимка, която ще приложа под публикацията, а самото събитие е документирано от Българската телеграфна агенция и публикувано на 09.09.2022 г., т.е три месеца след гласуваното отпадане на ветото от българския парламент.

Ще цитирам и едно изречение от изказването на г-н Кючюк по време на церемонията: „...всяка страна влиза в ЕС със своята история и идентичност и така ще бъде и с Република Северна Македония...“.

Интересен словесен кючек, г-н Кючюк!

На мен лично изказването Ви ми ми звучи като публично обещание за последващи действия в тази посока, които Вие изпълнявате към днешна дата.

И тъй като не вярвам в случайностите, още по-малко в политиката, си задавам въпроса какво точно стои зад това звание на българския евродепутат и случайно или не докладчик за напредъка на Република Северна Македония по пътя ѝ към ЕС? Защо веднага след падане на ветото и преди поредното гласуване в ЕП, което е по доклад именно на г-н Кючюк?

Тази история странно прилича на един скандал от преди няколко месеца. Скандал с катарски привкус, при който висши кадри на ЕП бяха уличени, че са получавали облаги, а при обиските на чиновници и висши служители бяха намерени и големи суми пари. В разгара на „Катаргейт“ беше арестувана Ева Кайли - вицепрезидент на Европейския парламент и изявен защитник на Доха. В скандала беше замесена и голяма неправителствена организация, „бореща се права и равенство“.

Нищо не твърдя – само изнасям факти. Както, че г-н Кючюк получава почетно звание от Американския университет не в кой да е клон, а именно в Скопие месеци, след като българският парламент беше натиснат да свали ветото на РС Македония. Така и фактите около „Катаргейт“ – които станаха достояние около Световното първенство в Катар миналата година, за което така и светът не получи отговор на въпроса „защо там“?

След фактите, които изброих, се обръщам към политическата централа, издигнала Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е за евродепутат, а именно ДПС. Нищо нередно ли не виждате в действията на Вашия евродепутат, който иска да остави македонските българи на произвола на скопските политици? Нищо скандално ли не виждате в опитите на един български политик да премахне единствените текстове, които защитават, макар и отчасти, българския национален интерес в Македония? Не Ви ли е поне интересна тази връзка между почетната титла на г-н Кючюк и радикалните му антибългарски действия след това? Не си ли задавате въпроса не стои ли и нещо друго зад „Доктор хонорис кауза“?

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини