Премиерът Денков отговори на президента за избора на главен прокурор и даването на снаряди за Украйна

  • 20 юни 2023 12:05

  • 7572
  • 0
© Кадър: Nova News

Не знам откъде президентът Радев вади тези заключения. Нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излиза извън правомощията си. Това коментира премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в отговор на президента Радев, който заяви, че политическите партии искат да назначат свой човек за главен прокурор. 

От друга страна задължение на третата власт е да осигури доверие в това, което прави. Последните събития осветлиха много процеси, които нарушиха това доверие. Членовете на ВСС да се замислят дали работят за възстановяване на доверието или работят за още от същото, допълни още премиерът.

Според Денков ВСС трябва да направи най-доброто, за да избере най-качествените хора. "Всяка политическа партия, включително президента, имат право да изразаят тяхното становище. Но решенията се взимат във ВСС", каза още той. 

Президентът Радев: Включването ни в осигуряването на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка

Относно позицията на държавния глава, че включването на страната ни в осигуряването на боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка, Денков посочи: 
Има решение на НС. Президентът е казал, че България участва в подкрепа на Украйна, включително и с оръжие. Аз виждам известно противоречие - от една страна участваме, от друга не участваме със снаряди. Нека президентът обясни това противоречие. Аз смятам, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, които са взети от НС и да помогнем на Украйна. Загиват хора, изселени са семейства, деца. Нека отново да припомним за човешката трагедия. Много е лесно да се каже "дайте да спрем войната и да установим мир", но когато се установи справедлив мир - следва нова война. Това е примерът от историята. 

По думите му тече процес на обсъждане как да се изберат нови областни управители. "Аз лично не харесвам квотния принцип, смятам, че е грешен, така че търсим консенсусни лица", отбеляза премиерът. 

Акад. Денков коментира и номинациите за български еврокомисар. "След получаването на писмата от Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, това което дадох като послание към двете парламентарни групи, които подкпреят правителството - да излъчат кандидати. Както се вижда от писмото, ние можем да изпратим две номинации. Изчаквам по една номинация от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и от "Продължаваме промяната - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", уточни Денков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
7572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини