Министър Гвоздейков: Авиационната индустрия е двигател за растежа на всяка държава

  • 15 юни 2023 13:27

  • 408
  • 1
Министър Гвоздейков: Авиационната индустрия е двигател за растежа на всяка държава
© Булфото (архив)

Авиационната индустрия е двигател за растежа на всяка държава. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника на официалното откриване на второто издание "Интер дрон експо", което започна днес в "Интер експо център".

В четиридневния форум участват над 90 компании, институти, асоциации и клубове, свързани с дистанционно управляемите системи и роботи. Регистриралите се желаещи да посетят събитието са няколко хиляди души, посочиха организаторите, предава БТА. 

"Бъдещето на човечеството са безпилотните летателни системи и съм сигурен, че България може да бъде домакин на по-мащабен, световен форум, гледайки вашите разработки в тази индустрия, за да покажем нашите технологии в областта на авиационния бизнес", посочи още Гвоздейков.

"2,14 милиарда лева е предвиденият бюджет, който ще подкрепи технологиите, проучванията и усвояването на необходимите за младите хора знания и се надяваме министерството ни да бъде ключов партньор в подкрепа на тази индустрия", съобщи министърът на растежа и иновациите Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни.

Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания "Индустриални зони", на свой ред заяви: "Индустриални зони" е компанията, която е инструмент на държавата за привличане и задържане на инвестициите в България. Ние сме и вашите надеждни партньори във вашия академичен и творчески път по изработването на нови технологии".

Антон Пулийски, председател на управителния съвет на асоциацията "Обединено дрон общество" й благодари за обещаната подкрепа и каза: "Преди 8 години имаше нужда да обясняваме бъдещето на дроновете, днес фокусът е какви удобства за човечеството предлага тази индустрия". 

Министър Гвоздейков: Ще разпоредя ревизия на подведомствените ми организации и държавните предприятия

Председателят на "Асоциация на българската авиационна индустрия" (АБАИ) Тодор Иванджиков изтъкна: "Новите технологии, които се създават от нашите учени в областта на безпилотните летателни средства, са гордост. Ние подкрепяме стартъпите и помагаме на всичките им отрасли, като заедно разработваме нови модели, наблягаме те да се развиват все повече като грийн продукти и да подкрепят екологията". 

"Аз съм най-възрастният тук и съм един от динозаврите в областта на дроновете. Още от 1976 г. ние развиваме дроновете, но работим не само по създаването им, а и в посока на изготвяне на закони в тази индустрия", каза проф. Димо Зафиров, ръководител на института за космически изследвания и технологии към БАН. Той разказа, че има мечта да полети с дрон такси в близките години над България. 

Организаторите разведоха министрите из изложбените зали, където производители показаха своите разработки и обясниха преимуществата им. Форумът показва експонати, свързани с градска и регионална авиационна мобилност, регулаторна рамка, аграрни дейности, спешни доставки на медицински продукти и куриерски услуги, управление на въздушното движение на дронове в U-space, сигурност и отбрана и други сфери.

Изложението ще продължи четири дни, като най-атрактивната част ще бъдат демонстрациите и състезанията по различни трасета. На 18 юни почитателите могат да се насладят на зрелищни дрон и самолетни демонстрации на летище Лесново. Капитан Николай Калайджиев ще направи опит да постави своя трети световен рекорд. Целта му ще бъде да направи най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултра лек самолет, разказаха от "Интер експо център".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
К РАДЕВ ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД

2023.08.04 | 11:50

1
ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД НЕМЕДЛЕНО ХИГИЕНИЗИРА ОАКАНОТО ДУПЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ ПУТИ. ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ПЪК ПОСЛЕ:ЗАЩО НИ ПРЕЗИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО?... И ПИТАМЕ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА МИЛИОНИ ГНУСНИ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ,ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ХРАНА СА ЕКСКРЕМЕНТИТЕ НА РОСИТЕ...

Добави коментар

Водещи новини