Христо Иванов: Премахване на фигурата главен прокурор е възможно решение

  • 14 юни 2023 14:30

  • 867
  • 0
Христо Иванов: Премахване на фигурата главен прокурор е възможно решение
© Bulphoto, архив

Според съпредседателя на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено отХристо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския в сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие за фигурата на главния прокурор е повече да я няма.

На въпрос за техния проект за съдебна реформа Иванов обясни, че ще го видим в момента, в който завършат консултациите с всички останали политически сили, защото целта им е не да бързат да сложат своя проект на масата и да обявят, че те са открили темата. Целта ни е да изградим съгласие, добави той.

Иванов коментира, че приема с усмивка това, че много политически формации започнали да твърдят, че те са открили темата за съдебна реформа, и се радва, че те изведнъж са открили, че тази тема има в себе си смисъл и почват да искат те да са водещи в нея, „но ние имаме грижата всъщност да се стигне до резултат и той да е добър“.

Относно изказване на Пеевски, че е говорил с него по темата да се премахне фигурата на главен прокурор, Иванов посочи, че е говорил многократно публично по тази тема. "

Факт, че премахването на фигурата като такава изцяло влиза в напрежение с конституционно решение и някои постановки в него, което подлежи на тълкуване и така нататък. От тази гледна точка това, за което говорим, е обезсилване на тази фигура – премахването на властовите инструменти, които са свързани с нея, не толкова нейното премахване като такава", каза още Иванов.

Според депутата може би в някакъв идеален свят премахването на фигурата би било възможният политически компромис, предава БТА.

Аз не казвам, че това е задължително най-доброто решение за прокуратурата само по себе си. Винаги съм смятал, че известна все пак яснота кой ръководи тази организация трябва да съществува при ясна отговорност, но в сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие е съгласието просто повече да няма такава фигура, за да не се чуди никой от играчите дали ще има шанс той да определи в по-голяма степен от останалите кой ще бъде следващият главен прокурор, добави Иванов. 

След близо 4 часа скандали и обиди, депутатите създадоха комисията за имунитетите

Попитан дали той е дал идея на ПП и ГЕРБ да бойкотират избора на председател на комисията по имунитетите, Иванов отговори с „не“.

На въпрос за решенията за назначения на заместник-министри, областни управители, регулаторни органи, депутатът заяви, че това тепърва трябва да се обсъжда и че на този етап може само да отговори, че с много здрав разум, търпение и внимание ще трябва да се взимат тези решения.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини