Дечев: Гешев е да не кажа опасен, но проблематичен за обществото и съдебната система

  • 14 юни 2023 10:35

  • 459
  • 0
Дечев:  Гешев е да не кажа опасен, но проблематичен за обществото и съдебната система
© Bulphoto/ архив

Има доверие към новия механизъм за разследване на главния прокурор, затова има и сигнали. Ако нямаше доверие, нямаше да има сигнали. Ако е имало доверие към стария механизъм, тези сигнали щяха да бъдат подадени преди 6 юни. Това коментира пред БНР заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев по повод постъпилите вече сигнали срещу Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във по приетия нов механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Сигналите ще се гледат независимо дали към този момент Гешев е или не е главен прокурор, потвърди той. 

Във връзка с времетраенето на изслушването на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във вчера от мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията LIBE Дечев, който също бе изслушан, посочи:

"Едва ли е казал нещо ново и сензационно, което да не е било известно до този момент. Ако беше дал разкрития на нови, важни, сензационни факти, нямаше да говори само 15 минути. Вярно е, че правилата на тази комисия предвиждаха той да говори не повече от 30 минути. Ако тя беше преценила, че това, което се говори, е нещо ново, сензационно и изключително важно, тя можеше да увеличи това време на изслушване."

Емил Дечев: Страсбург забеляза изненадващата активност на Гешев

Друг сигнал в тази насока заместник-министърът на правосъдието вижда в думите на Гешев след изслушването, че каквото има да каже, ще го каже в България.

Дечев отчита още отношението на евродепутатите към сегашната "трескава активност" на прокуратурата, каквато по думите му в миналото не е имало.

Черновата на следващия доклад вече е готова, но той не е окончателно написан. Възможно е тази чернова да претърпи някои изменения след това изслушване на главния прокурор пред европейските депутати, допуска Емил Дечев.

Несериозно е човек с толкова големи правомощия като главния прокурор да се нарича жертва, смята още той.

С оглед неяснотата около подписването на указа от страна на президента, с който главният прокурор да бъде окончателно отстранен от поста му, Емил Дечев заяви:

"Г-н Гешев е да не кажа опасен, но проблематичен за българското общество и българската съдебна система от много време. Това не е подходящият човек за този пост. Сега се оказа, че и тези, които го избраха, си скубят косите за грешката, която са допуснали, разкайват се публично, признават си, че са допуснали грешка. Оставането за дълъг период от време след взето решение той да бъде освободен, на толкова важен пост, с толкова силни правомощия и много власт е проблемно за обществото. Ако не бъде одобрено това решение на ВСС в разумен срок, ще е необходимо и да се обясни на обществото кои са причините за това забавяне."

Последвайте канала на

Десислава Станева
459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини