Ивайло Мирчев: Няма да позволим конституционната реформа да бъде “опраскана” като през 2014 г.

  • 13 юни 2023 21:31

  • 1577
  • 7
Ивайло Мирчев: Няма да позволим конституционната реформа да бъде “опраскана” като през 2014 г.
© bulphoto (архив)

“Няма да бъдат правени компромиси и това, което се случи през 2014 г. с конституционната реформа, която беше “опраскана” между две четения и Христо Иванов си подаде оставката като правосъден министър. Няма да позволим да стане като тогава. Ако пак бъде направен такъв опит, всички ще загубят. Ще оттеглим Атанас Славов от кабинета, а премиерът Николай Денков вече даде заявка, че ще подаде оставка”. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” по ТВ 1. 

Мирчев заяви, че трябва да бъде преосмислено мястото на Делян Пеевски в парламентарната комисия по конституционни промени. Защото тя трябва да бъде съставена от хора, които не са разделящи, и че дори партийните лидери не трябва да в нея, както се отдръпна Христо Иванов. 

“Без да съм юрист, трудно ми е да повярвам, че Пеевски е експерт по конституционализъм”, каза депутатът, цитиран от пресцентъра на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от.

ВСС отстрани главния прокурор Иван Гешев

И обясни, че народните представители от ПП-ДБ са гласували против него, а 8 знаково са се въздържали, въпреки че и тези гласове имат статута “против”, защото само “за” са в аритметиката на подкрепящите. Принципът е партиите сами да решават кого в коя комисия да пратят, но има случаи, в които някои хора са неприемливи.

“С нашето гласуване казваме - ние зачитаме правото ДПС да предлага когото иска, но не сме съгласни за Пеевски”, каза Мирчев. И добави, че  отношението на “Демократична България” към него е категорично от години, но “ние не сме влезли в Народното събрание да се занимаваме с него, а да променяме страната”.

По повод изказването на експремиера Иван Костов, че сегашният парламент няма капацитет за конституционни промени, Мирчев отговори, че в комисията ще бъдат канени за експертно мнение и редица конституционалисти, които не са депутати. 

Мирчев определи като реваншизъм, а не като правосъдие активността в последните седмици на главния прокурор Иван Гешев. “Той дори един обвинителен акт не може да изготви като хората. Реши да влезе във война с тези, които го свалиха, а те са същите, които го назначиха. Правилният начин да бъде освободен беше, например, с аргументите на правосъдния министър Надежда Йорданова миналата година, а не защото каза, че политиците са боклуци. Искаме да няма никога повече някой като Гешев, като Цацаров или като Филчев”, каза депутатът от ПП-ДБ.

Мирчев определи като саботаж на правителството оттеглянето на зам.-министрите и областните управители в последния ден на служебния кабинет.

“Президентът Радев има право да е путинофилът на републиката, но той трябва да отстоява интересите на страната, не може да оттегли тези хора, като стане наводнение, къде е областният, кой ще поеме отговорност?”, попита народният представител. 

Той не може да повярва и че президентът напусна ложата си в пленарната зала преди националния химн при клетвата на правителството “Денков”.

“Камерата показа, колко е разочарован президентът, че има правителство. Не знаем какви ангажименти са поемани - руски ли, какви”, добави Мирчев и изрази надежда да не са верни публикациите, че Румен Радев е член на масонската ложа “Слънце”. 

По повод оттегления от кабинета зам.-министър на земеделието Дамян Дамянов, който се оказа съпричастен към “Държавна сигурност” и остана едва 3 часа на поста си, Мирчев заяви, че това е старо изискване на ДБ в политическите кабинети да няма хора, сътрудничили на комунистическите тайни служби и този принцип твърдо ще се спазва при назначенията. Поведението на симпатизантите на “Възраждане” в парламента с недопускането на депутата Божанков до трибуната и акцията при  прожекция на филм в столичното кино “Одеон” под Мирчев обясни с изнервеност у Костадин Костадинов и съратниците му и търсене на ескалация на напрежението заради това, че вече има редовно правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1577 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Петър

2023.06.14 | 08:58

7
Със същите хора и начело с Христо Иванов няма изобщо да е по-различно оттогава!
Lissa

2023.06.14 | 02:15

6
Горещи момичета ви очакват на - - - - Top24.pw
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2023.06.14 | 01:35

5
МИРЧЕВ, ТОВА НЕ Е КАТО НА ГЕЙ ПАРАДА. НИКОЙ ТУК НЕ ТИ ИСКА МНЕНИЕТО.
Майтапчи Йово

2023.06.14 | 01:16

4
Как няма да позволите бре, олигофренино като те вече ви... наеб... опраскаха:)))!
ха,ха,ха

2023.06.13 | 23:47

3
седераст БЕЗ ЕДИН ТРУДОВ ДЕН, ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ! САМО НА НПО-ХРАНИЛКА!!!

2023.06.13 | 22:16

2
Боклук,да ти и опраскат кухата лейка.

2023.06.13 | 21:55

1
Този с това разпадащо се лице от оземпик дали изобщо го праска някой

Добави коментар

Водещи новини